Overslaan en naar de inhoud gaan

Bied óók aanvullende diensten

Fabrikanten in het mkb lijken zich niet te realiseren dat ze behalve producten ook additionele diensten kunnen bieden aan hun klanten.…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Oftewel, veel kleine en middelgrote fabrikanten zijn nog steeds veel te productgericht bezig. Ze zouden zich meer als probleemoplosser moeten positioneren, aldus de Duitse wetenschappers Gunter Lay en Robert Schneider.

related partner content for mobile comes here

Natuurlijk doet iedereen formeel aan aftersales services maar als je naar de cijfers kijkt, levert dat in het Duitse mkb bitter weinig op. Uit een recent onderzoek blijkt dat 90% van de mkb’ers nog geen tien procent van de omzet genereert middels met aan hun producten verwante diensten. De gemiddelde omzetbijdrage bedraagt een schamele 6%. Gevraagd naar hun strategische focus, blijkt dat de fabrikanten goede, uitgekristalliseerde plannen en doelen hebben op gebied van productinnovatie, prijsbeleid of kwaliteit. Slechts 2% meldt een daadwerkelijke servicestrategie op papier te hebben gezet.

Dan rijst de vraag, is het soms niet aantrekkelijk die diensten te leveren? Dat hangt af van de productcomplexiteit, en de mate van relevantie van het product voor het productieproces van de klant. Maar al met al overheerst toch het beeld dat klanten vandaag de dag echt voor totaaloplossingen gaan, en hun inkoopproces willen richten op zo min mogelijk loketten.

De mkb-fabrikanten moeten analyseren of de aanvullende diensten tot hun kernactiviteiten kunnen gaan behoren. Alleen die aanvullende diensten die weinig te maken hebben met de eigen kerncompetentie, kunnen beter aan derden worden overgelaten. De rest moet waar mogelijk worden geïntegreerd in c.q. gekoppeld aan het eigen productaanbod. Bestaande klanten blij, en de omzet kan flink oplopen, met relatief weinig extra moeite.

< SIZE=1>Bron: harvard business manager, februari 2001<#/FONT>

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in