Verschoningsrecht wordt geregeld
Goed dat Hirsch Ballin het verschoningsrecht van journalisten gaat regelen. Over dit onderwerp bestaat in Nederland veel onduidelijkheid en dat de kaders nu geschetst gaan worden, is voor alle partijen prima. Voor journalisten, voor de overheid en niet in de laatste plaats voor de bronnen. Want om de bescherming van die laatste gaat het nou juist. Niet om die van de journalist zelf.
In dit kader zijn ook de woorden van belang die Tjeenk Willink, de vice-voorzitter van de Raad van State, sprak tijdens de viering van het 45-jarig bestaan van Nieuwspoort en waarvan vandaag een bewerking is te vinden in de Volkskrant. Hij legt nog eens uit dat het uiteindelijk moet gaan om de inhoud wil de journalistiek zijn functie als ‘diener’ van de democratie goed vervullen. De journalisten zelf noemen zich liever ‘bewaker’ of ‘waakhond’ van de democratie. Dat is een intessant verschil.
Ik vind in deze discussie nog altijd de speech van Donner in mei 2004, toen nog als minister van Justitie, van grote waarde. Hij betoogde dat de persvrijheid het beste is beschermd wanneer de pers zelf er zeer zorgvuldig mee omgaat en dat de persvrijheid zich verzet tegen het vastleggen ervan in regels. Dat zou in zichzelf al een aantasting van de vrijheid zijn. Juist dat gegeven vereist dus zorgvuldigheid van de pers. In tegenstelling tot persvrijheid laat verschoningsrecht zich wel in regels vastleggen en daarmee wordt de persvrijheid gediend.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid