Sir Robinson steelt de show op CCC 2009
Creative Company Conference 2009 kende gisteren verschillende hoogtepunten, maar eigenlijk kon niemand tippen aan Sir Ken Robinson.
De bezoekers van CCC 2009 zagen gisteren vele interessante sprekers langskomen. Zo had Ji Lee een interessante bijdrage over Google Creative Lab, gaf Douglas Young een kijkje in de keuken van zijn designlabel G.O.D. en hoe dit merk Hong Kong keer op keer op de achterste benen weet te krijgen en zette Edenspiekerman zijn case van het Amerikaanse chocolaatje TCHO uiteen. Onder andere Nalden (Nalden.net), Onno Lixenberg (Gummo/Gookie) en Nothing’s Michael Jansen hielden een korte bijdrage.
Vacatures
Externe communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisAccountmanager
SpottaAccountmanager New Business
SpottaToch kon niemand tippen aan Sir Ken Robinson die uiteen zette wat het belang is van het ontdekken en benutten van ieders talent. Robinson’s boek ‘Het Element’ is net in het Nederlands uitgebracht en behandelt de vraag waarom het zo weinig voorkomt dat mensen ‘in hun element zijn’ en hoe dit veranderd kan worden. Volgens Robinson is met name het onderwijssysteem debet aan het inperken van de talenten. Zo herkende niemand tijdens de hele middelbare schooltijd een groot muziektalent in Paul McCarthy - ‘ik mag Paul zeggen’ en vond van kleuterschool tot en met de universiteit niemand John Cleese grappig.
In het bedrijfsleven gebeurt eigenlijk hetzelfde als in het onderwijs, talent wordt eerder beperkt dan benut. Ook in creatieve bedrijven. Terwijl gepassioneerde werknemers volgens Robinson zoveel meer opleveren, omdat de energie plotseling onbeperkt wordt als iemand in zijn element is. ‘Mensen zeggen wel eens het probleem is dat je creativiteit niet kan definieren. Dan antwoord ik: jij kan creativiteit niet definieren. Ik wel. Creativiteit is: het proces van het hebben van originele ideeen die waarde hebben. Om creativiteit op te wekken moet je voortdurend alles uitdagen wat je voor vanzelfsprekend aanneemt.’
Robinson nam op zijn eigen geestige manier het publiek mee langs onderzoeken over visuele interpretatieverschillen tussen culturen, creativiteit bij kinderen en het gebrek eraan bij volwassenen en de aankomende technologische revolutie, waarin menselijke creativiteit nog belangrijker wordt. Uiteindelijk komt het er volgens Robinson op neer dat net als in Death Valley en andere woestijnen de zaadjes voortdurend onder de oppervlakte liggen. De zaadjes zullen ontkiemen als de condities daarvoor goed zijn. Het ‘how to’ element: hoe ontdek ik mijn passie, ontbrak in zijn inspirerende speech, maar daarom verwees hij niet voor niets regelmatig naar zijn boek.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid