Op het snijvlak van creativiteit, kunst en vrouwelijkheid presenteren Sandrine Le Goff en Jessica Kersten van Cloudfactory het intieme project: ‘Vagina’s Untold’. Het is een ode aan het vrouwelijke geslachtsdeel om aandacht te vragen voor hedendaagse, vrouwelijke taboes. Het project bestaat uit verhalen, gedichten en foto’s die worden uitgebracht als een limited edition boek, dat is gelanceerd op Internationale Vrouwendag. De presentatie van het boek werd kracht bijgezet door een tentoonstelling van de foto’s met de verhalen en gedichten, bij Cycle Care in Amsterdam.
Cloudfactory en ‘vrij werk’
Kersten: ‘Ambacht is voor ons een voorwaarde voor creativiteit. Voor dit kunstproject moesten we een volledig beroep doen op ons vakmanschap, want het gehele project is door Cloudfactory geproduceerd. ’De props zijn in onze werkplaats gemaakt, ik heb gefotografeerd, Sandrine heeft de gedichten geschreven en daarna hebben we een beroep gedaan op onze producers.’
Gelijke kansen
Naast werken voor klanten en merken vinden ze het belangrijk om aan persoonlijke projecten te werken, omdat het de creativiteit voedt, zo stellen de twee vrouwen. Daarnaast vinden ze dat creativiteit ook voor het goede ingezet moet worden. ‘Creativity for good’, willen ze daarom ook doorvoeren naar klanten en merken. ‘Als dat 'for good' is waar je zelf voor staat, dan ben je het verplicht om ook actie te ondernemen. Het onderwerp dat we nu hebben gekozen ligt ons nauw aan het hart: female empowerment’, aldus Kersten. ‘Misschien vindt het zijn oorsprong we in het feit dat wij al lang werken in de door mannen gedomineerde, creatieve sector. We hebben door de jaren heen veel geleerd en onszelf inmiddels bewezen. We zijn nu dan ook in de positie om vrouwen te steunen en ze te inspireren om te geloven in zichzelf.'
Rolmodellen
De kunstenaars durven zichzelf zo geen rolmodellen te noemen maar willen wel aangeven dat alle geportretteerde vrouwen dat wel zijn doordat zij zich letterlijk en figuurlijk bloot hebben gegeven om hun ervaringen met anderen te delen en een open discussie aan te wakkeren.
33 vrouwen in beeld
5 jaar geleden is het idee geboren om verhalen van vrouwen tot leven te brengen in poëzie en artistieke representaties met de vagina in de hoofdrol. De verhalen, gedichten en foto’s worden uitgebracht als een limited edition boek, dat is gelanceerd op Internationale Vrouwendag. Het boek vertelt, in woord en beeld, op een nooit eerder vertoonde manier de persoonlijke verhalen van 33 vrouwen. De makers willen hiermee aandacht vragen voor hedendaagse, vrouwelijke taboes.
Zelfacceptatie
Elk concept is tot stand gekomen na diepgaande en intieme gesprekken met de vrouwen. Door de gesprekken is niet alleen de creatieve beeldvorming bepaald, er kwamen ook diverse taboes aan het licht. ‘Vagina’s untold’ staat daarom ook symbool voor het starten van moeilijke gesprekken over veroudering, menopauze, misbruik, bevallen, vrouwelijk genot en zelfacceptatie.
Vaginas Untold is een persoonlijk project van Sandrine en Jessica, dat begon als ontdekkingsreis naar hun eigen bewustwording van vrouwzijn en feminisme. Het doel is nu om het resultaat te introduceren in verschillende landen en culturen, als inclusieve weergave op het vrouwelijke lichaam en persoonlijke ervaringen om zo de discussie te openen en vrouwelijke taboes te bespreken. Kersten benadrukt: ‘Met dit boek hopen we deze empowerment verder te verspreiden, een springplank te zijn naar open gesprekken over onderwerpen die nu nog te vaak onbesproken blijven.’
Een kunstzinnige representatie van de waarheid
Er zijn geen modellen gebruikt, enkel vrijwilligers die zich hebben aangemeld voor het portret, waarin zij hun lichaam en verhaal blootgeven. Een vergulde vagina bekeken door een transparant surfboard, een feministische rapunzel die lichaamshaar terugwint en een vrouw die door bloed roeit. Het werk schept een beeld van de realiteit, het leiden, creatief ingevuld naar aanleiding van het persoonlijke verhaal van de betreffende vrouw.
De makers willen dat het project confronteert, taboes bespreekbaar maakt en dat het stof tot nadenken geeft, om uiteindelijk die taboes te doorbreken, door alle culturen heen. Le Goff voegt hier aan toe: ‘De vagina wordt vaak in verband gebracht met porno of schaamte, maar daarmee doe je vrouwen echt tekort. Met dit project hebben we ontzettend veel verhalen ontdekt en geheimen geopenbaard. En er is nog veel meer werk aan de winkel.’
Wereldwijde oproep
Op Internationale Vrouwendag 2020 deden de kunstenaars een oproep aan vrouwen over de hele wereld om de hedendaagse taboes met elkaar te bespreken en te doorbreken. Het Vaginas Untold-project is meer dan enkel een kunsttentoonstelling en een boek, het is een wereldwijde oproep om de belevenissen van vrouwen te erkennen en daarmee taboes aan de tand te voelen.
De kunstenaars nodigen vrouwen uit om anoniem verhalen te delen op de website en deel te nemen aan de andere komende activiteiten die het project biedt, zoals rondetafeldiscussies, een podcast, een rapport, meer kunstwerken en het starten van vele andere moeilijke gesprekken, waarmee zij aansturen op een grotere verbondenheid, verstandhouding en acceptatie.
'De vagina monologen'
De link met het bekende toneelstuk de ‘Vagina Monologen’ is onmiskenbaar. In dit toneelstuk, van de Amerikaanse feministe Eve Ensler, werd seksueel geweld en mishandeling van vrouwen veroordeeld. Daarnaast werden vrouwen opgeroepen trotser te zijn op hun vagina. Voor het toneelstuk werden 200 vrouwen gevraagd naar hun vagina en hun culturele achtergrond en ervaringen. De verhalen werden vervolgens gepresenteerd aan de hand van tien monologen. Bekende vrouwen als Oprah Winfrey en Meryl Streep hebben een aandeel gehad in diverse uitvoeringen van het toneelstuk. Ondanks alle kritiek, het zou te negatief, moralistisch en te anti-man zijn, was het toneelstuk wereldwijd een succes.
In tegenstelling tot de 'Vagina monologen' heeft 'Vagina's Untold' geen negatieve weerklank of anti-man sentiment. Het is een ode aan het vrouwelijke geslachtsdeel, een ode aan de vrouw en het is bedoeld om de nodige taboes te doorbreken op een positieve manier.
Cycle Care
De lancering en presentatie van het boek is gedaan in samenwerking met Cycle Care, een organisatie voor vrouwelijke gezondheidszor. Zij moedigen vrouwen aan om meer te weten te komen over hun eigen lichaam, welzijn en genot. Bij Cycle Care hebben ze een gedeelde visie over feminisme: ‘geesten openen’ en taboes doorbreken door de waarheid uit te spreken op een positieve, vrouwelijke manier.
Door dit project samen te lanceren met Cycle Care bereikten de kunstenaars een breder publiek en bood het het een elegante omgeving voor de tentoonstelling van de portretten.