Printing-on-demand: is er vraag naar?

Toen rond 1455 Gutenberg bijdroeg aan een ommezwaai in het toenmalige medialandschap, door een bijbel te drukken in plaats van over te schrijven had hij waarschijnlijk nooit kunnen vermoeden hoe het er anno 2007 aan toe zou gaan.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Met opkomende mogelijkheden van internet en snelle communicatieverbindingen, waarvan de mogelijkheden vrijwel oneindig lijken, is naast het beschikbaar hebben van delen van boeken op of zelfs complete boeken via , ook al enige tijd een opkomst te merken van de mogelijkheid om via internet je eigen boek, proefschrift of andere vorm van document uit te geven, zonder tussenkomst van een fysieke uitgever. Voorbeelden zijn te vinden op de websites van en .

Kortweg gezegd ben jezelf de uitgever, opmaker, promotor en verkoper van jouw eigen schrijfsels, maar ook niet onbelangrijk: je bent ook degene die de copyrights geniet. Verder wordt er pas een boek gedrukt als het besteld is. Dus er zal nooit sprake zijn van voorraadvorming, maar ramsjpartijen behoren dus ook tot de verleden tijd. Naar gelang je dieper in de buidel tast, kun je één of enkele van deze taken laten uitvoeren door de aanbieders van deze diensten, maar dan wordt het verschil, in met name kosten, natuurlijk aanzienlijk kleiner met de oude, vertrouwde uitgever.

Uiteraard zie je ook al weer enige vorm van integratie: klassieke uitgevers die ook printing-on-demand gaan aanbieden, of met pakketten komen die aansluiten bij jouw persoonlijke uitgeefwensen.

Dus voor degene die nog eens een onvervulde wens heeft om een boek uit te geven, maar niet langs de uitgevers komt, is dit wellicht een mooie gelegenheid.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie