Hoogleraar voorspelt Gouden Eeuw goede doelen

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Ondanks alle kritiek op ontwikkelingshulp en de economische crisis, geven Nederlanders steeds meer aan goede doelen. Dat stelt hoogleraar filantropie prof.dr. Theo Schuyt vandaag in het Nederlands Dagblad.
Schuyt geeft leiding aan het toonaangevende, tweejaarlijkse onderzoek Geven in Nederland. In de laatste editie, afgelopen najaar, wordt becijferd dat Nederlanders in totaal 4,3 miljard euro aan goede doelen geven.
En dat bedrag gaat volgens de hoogleraar alleen maar stijgen. 'We blijven geven. Sterker: de gouden eeuw van de filantropie moet nog komen.'

Volgens Schuyt komt er nog heel veel geld vrij van de generatie van de babyboomers. 'Die hebben zelf veel kapitaal opgebouwd en hoeven dat nauwelijks weg te geven aan hun kinderen, omdat die zichzelf prima kunnen bedruipen.' Schuyt ziet nalatenschappen de komende decennia dan ook als een voorname inkomstenbron voor non-profitorganisaties.
De groei van de goededoelenmarkt zit volgens de filantropieprofessor niet zozeer bij de klassieke goede doelen, maar vooral bij de 'betrokkenheidsmarkt', zoals hij het noemt. 'We geven veel aan internationale hulp en dat blijft zo. Maar de komende jaren zal duidelijk worden dat de overheid steeds minder te besteden heeft. Met name in de sectoren onderwijs, zorg en welzijn en cultuur zal minder geld uit de algemene middelen komen. De tendens is nu al dat mensen zelf fondsen stichten en in de bres springen voor wat zij belangrijk vinden: een universiteit, ziekenhuis of studie van hun kinderen.
Er is genoeg geld in Nederland, alleen dachten mensen tot dusver dat de overheid wel betaalde. Dat is aan het verschuiven.’
(Bron: Het Nederlands Dagblad)

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie