Hoe rekbaar is een kuikentje?

Het zijn zware tijden voor kinderdagverblijven. Je hoeft de krant maar open te slaan om verhalen te lezen over teruglopende aanmeldingen, reorganisaties en het daaropvolgende banenverlies. Een gevolg van de bezuinigingen op de kinderopvang en de fors toegenomen ouderbijdrage of kan er ook iets anders aan de hand zijn?

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Laten we eens beginnen om de werkwijze van een gemiddeld kinderdagverblijf onder de loep te nemen. Stel dat je je kroost voor 2 vaste dagen in de week naar de crèche brengt, dan kost je dat al gauw zo’n 95 uur per maand aan opvang. De meeste kinderdagverblijven rekenen namelijk een vast aantal uren per dag voor opvang. Dan moet je dus denken aan zo’n 11 uur per dag, namelijk van 7.30 uur tot 18.30 uur. Of je je kind later brengt of eerder ophaalt doet niet ter zake in de berekening. Vervolgens wordt een bruto uurtarief gerekend van ongeveer 7 euro, waardoor je per maand 665 Euro kwijt bent aan opvang. En dat dus voor twee dagen in de week opvang.

Hoe eerlijk is die berekening eigenlijk? De keren dat je immers van de volledige 11 uur aan opvang gebruik maakt zijn spaarzaam. Meestal brengt een ouder zijn kind rond achten en wordt de kleine weer opgehaald voor zessen als het etenstijd is. Op maandbasis hebben we hier dus al over zo’n 9 uur waar je geen gebruik maakt van de opvang, maar waar je wel voor betaalt. Daarnaast is het zo dat je bij een kinderdagverblijf de feestdagen moet doorbetalen en met een beetje pech vallen bijvoorbeeld de kerstdagen precies op de dagen dat jij de vaste opvangdagen hebt staan. Dat is dan 22 uur maal 7 euro, maakt 154 euro. Daar kun je voor de gehele familie leuke kado’s voor kopen. De andere kant van het verhaal is dat deze situatie natuurlijk exceptioneel is, maar met de Pasen, Pinksteren, Hemelvaart, Koninginnendag en eventueel Bevrijdingsdag ben je altijd wel een paar keer het haasje. Laten we aannemen dat je dit gemiddeld 4 uur per maand kost, zitten we al op 13 uur. Dan de vakantie, ook die moet je doorbetalen. Bij gemiddeld 5 weken per jaar vakantie oftewel 25 dagen per jaar, kun je er gemiddeld 10 doorbetalen, even er vanuitgaande dat je ook echt weggaat. En om nu je vakantie rondom de opvangdagen te plannen, zodat het je minder kost, gaat niet echt werken in een standaard gezin. In een gemiddelde maand kost je de vakantiedoorbetaling ongeveer 9 uur. Tellen we dus de drie geschetste situaties bij elkaar op en we hebben het over 22 uur per maand waar je teveel voor betaalt. 22 uur van de 95 uur is bijna 25% teveel. Op jaarbasis zijn de cijfers nog schokkender, namelijk 264 uur oftewel 1848 euro. Daar kun je twee weken met het gezin van op vakantie!

Voor deze berekeningen sluiten veel kinderdagverblijven hun ogen. Natuurlijk weet ik dat er ruildagen zijn (wel binnen twee weken), de overheid ook mee betaalt en dat het prettig is dat je bij een uitgelopen vergadering tot half zeven terecht kan. Toch bekruipt me het gevoel dat flexibilisering van het aanbod van de kinderdagverblijven een oplossing kan zijn om de neerwaartse spiraal te doorbreken. Daarnaast vind ik dat de marketinggedachte sowieso meer centraal zou moeten staan. Uitgaan van de wensen en behoeften van de klant, in dit geval de hardwerkende ouders. Die groep wordt door het huidige kabinet al volledig uitgekleed en hebben drukke banen waar van alles wordt verwacht, behalve een ‘9 tot 5 mentaliteit’. Ze willen best betalen voor kwalitatief goede opvang, maar krabben zich steeds vaker achter de oren bij het zien van de maandelijkse nota. En als dan flexibele oplossingen vanuit het kinderdagverblijf achterwege blijven, is het de conclusie snel opgemaakt. Dan wordt er dus naar andere oplossingen gekeken, hetgeen we nu op grote schaal zien gebeuren.

Dus hoop ik dat de Pamperkontjes, de Kiekeboes en de Kuikentjes van deze wereld wakker worden. Kom maar flexibele oplossingen, we zitten er met smart op te wachten. Biedt strippenkaarten aan, verzin iets voor de feestdagen en geef me vooral niet het gevoel dat ik teveel betaal. Ga losser om met ruildagen en bedenk een creatieve oplossing voor de schoolvakanties. Anders vrees ik dat de kuikentjes van deze wereld binnenkort niet meer piepen.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie