Dit blijkt uit voorlopig onderzoek van de Erasmus Universiteit. Zij onderzochten de maatschappelijke prestaties van goede doelen. Ruim achthonderd goede doelen hebben de lijst inmiddels ingevuld.
De eisen voor transparantie zijn bereikbaarheid via post, e-mail of telefoon, het hebben van een website en een klachtenprocedure, de aanwezigheid van beleidsplannen en jaarverslagen, publicatie van deze documenten op de website en vermelding van de identiteit van tenminste drie bestuursleden op de website.
Slechts de helft van de organisaties heeft een klachtenprocedure. Bijna alle goede doelen zeggen een beleidsplan en jaarverslag te hebben, maar slechts een derde heeft deze ook online staan.
Volgens de onderzoekers lijken goede doelen vooral moeite te hebben met de inhoud van het jaarverslag, die een financiële jaarrekening en een begroting voor het volgende jaar moet bevatten.
Daarnaast achten de onderzoekers het van belang dat organisaties de identiteit van hun bestuursleden op internet hebben staan. Zij stellen dat dit een belangrijk handvat is om de geaardheid en onafhankelijkheid van goededoelenorganisaties te kunnen controleren.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!