Het imago van zijn persoonlijke optreden loopt daarvoor misschien te ver weg van de identiteit van zijn arbeiderspartij.
Maar er liggen zeker kansen.
Crisis scheidt de jongens van de mannen. Neem Wouter Bos. Tot een maand of wat geleden nog bekritiseerd vanwege zijn fletse rol in het kabinet, mocht gisteren weer een nieuwe paragraaf bijschrijven op zijn CV. Zijn illustere voorganger, de liberaal Gerrit Zalm, gaat 'in landsbelang' nu onder zijn leiding CEO worden van ABN AMRO / Fortis.
Een paar maanden geleden bleek uit onderzoek dat Bos het merk PvdA onvoldoende lading gaf. Hoe anders is dat nu?
Uit onder meer onderzoek van TNS Nipo, blijkt dat de crisis goed is voor het vertrouwen in het huidige kabinet; met Wouter Bos voorop.
De vraag die je kunt stellen, is of de waardering voor Wouter Bos uiteindelijk als straks de rookwolken weer zijn opgetrokken, ook goed zal uitpakken voor zijn partij. Veel zal afhangen van hoe zijn optreden uiteindelijk gewaardeerd zal worden: als een optreden om kapitalisten te redden, of als een ingreep in het belang van de gewone man.
Bos zegt wel steeds waar het hem om gaat ('de gewone spaarder'), maar zijn uitstraling is toch die van een gevierde zakenman.
Ik denk dat hij het meeste kans maakt deze crisis uit te komen als de grote leider, als hij in staat is de schijnbare dualiteit tussen een goede economie en het belang van de gewone man op te heffen. Dat zal van hem vragen om naast het herstellen van de oude bancaire orde (onder scherper toezicht), ook openingen te laten zien voor een verandering naar nieuwe economische waarden die niet alleen zijn uitgedrukt in geld.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!