6 soorten content met lef, durf en ballen waarmee je wél scoort

Het gevaar is dat content eenheidsworst wordt; een uitdijende bak vol middelmaat. De enige uitweg is de overtreffende trap.

123rf, 8studio

Door Simon Slegers

Gewoon goed’ is allang niet meer goed genoeg. Wie succes wil boeken met social media, moet zichzelf continu uitdagen, altijd streven naar verbetering, en vooral: lef tonen. We delen 6 manieren om die durf te vertalen naar onderscheidende, veelbesproken content.

Laten we beginnen met een interessant inzicht van Jay Baer op Content Marketing World 2020: het wordt steeds moeilijker om onderscheidende content te creëren. Over elk denkbaar onderwerp is wel een artikel te vinden, iedere zichzelf respecterende marketeer werkt aan SEO, en zelfs de mogelijkheid om je te onderscheiden met een specifieke vorm (video’s en podcasts als meest recente hypes) is aan het opdrogen.

De overtreffende trap

Het gevaar is dat content eenheidsworst wordt; een uitdijende bak vol middelmaat die nooit of amper wordt gezien door je doelgroep. De enige uitweg is lef, durf, ballen.

Neem een stuk content en maak er de overtreffende trap van. Biedt jouw concurrent 8 tips voor een avondje uit, dan schrijf jij er 100 op. Zie je veel video’s voorbijkomen die emotie opwekken, dan creëer jij een regelrechte tranentrekker. Maakt jouw concurrent een handleiding voor de opvoeding van honden? Dan schrijf jij een complete gids voor de opvoeding van labradors met een opgelopen trauma in een dierenasiel.

6 opties voor gedurfde content

Hoe kan die overtreffende trap in content eruitzien? Hoe word je (weer) veelbesproken en opvallend op social media? Dit zijn jouw opties:

1. 100% volledige content

De eerste manier is simpelweg vollediger zijn dan de rest. Dus til die ‘8 manieren’, ‘6 tips’, ’10 voorbeelden’ eens naar een hoger niveau. Breng alle onderwerp-expertise op één plek samen, zodat er een compleet en onherroepelijk overzicht ontstaat van het onderwerp dat je aankaart. Die 10 voorbeelden worden er dan al gauw 100, de 8 manieren worden er 40. Zo creëer je niet zomaar een interessant artikel, maar een database die mensen opslaan als bladwijzer, gebruiken als naslagwerk of zelf delen op social media.

kop adformatie

Daar kunnen we zelf ook van leren, zoals je aan de titel van dit artikel kunt zien. We doen wel pogingen om onze content vollediger te maken, zoals onze 50 tips voor meer social media engagement100 succesvolle inhakers of de Complete Gids voor Pinterest Marketing. Dat is content die veel uitgebreider is dan wat je elders online kunt vinden, en we zien dat die factor meespeelt in hoe (vaak) deze stukken gedeeld worden op social media.

2. Hyperrelevante content

Een andere optie is om zodanig in te zoomen op een specifieke niche, dat je als vanzelf op onontgonnen content-gebied stuit. De groep mensen die je daarmee aanspreekt is logischerwijs kleiner, maar het positieve nieuws is dat de content die je maakt ook zeer specifiek en relevant is.

Een voorbeeld: de zoekterm ‘appeltaart recept’ leverde het afgelopen jaar in Coosto 41.923 berichten op. Er zijn in die periode dus ruim veertigduizend berichtjes online geplaatst over appeltaartrecepten. Zie daar maar eens tussen op te vallen…

grafiek Coosto

Op de veel specifiekere zoekopdracht ‘appeltaart recept glutenvrij vegan’ krijgen we slechts 22 resultaten. Het aantal mensen dat je kunt interesseren voor dat recept is logischerwijs veel kleiner, maar de kans om op te vallen wordt juist veel groter.

Bovendien moet je niet onderschatten hoeveel waarde je hebt voor de - weliswaar kleine – groep mensen die toevallig nét op zoek is naar een specifiek recept voor glutenvrije, veganistische appeltaart. Jouw content is voor hen hyperrelevant. Zó relevant dat de kans veel groter is dat erover gesproken gaat worden.

3. Diep rakende content

Emotie in content is een bekende trigger om content te maken die veelbesproken en gedeeld wordt. Dat wil niet zeggen dat hij gemakkelijk is toe te passen. Waar de één kippenvel krijgt van een video over een emotionele hereniging tussen oude geliefdes, vindt de ander het enorm afgezaagd en flauw. Welke emotie werkt, is dus context- en doelgroepafhankelijk.

Bovendien is er bij diep rakende content sprake van een zeer scheve verhouding tussen het aantal shares, likes en clicks per post. 99% van de interactie wordt behaald door slechts een handjevol emotie-opwekkende video’s, foto’s en teksten krijgt.

Denk aan deze bekende video’s van Nike en HiFi Klubben:

Wat is hier de les? Een gevoelige snaar raken kan werken, maar zorg dat je niet verzandt in oppervlakkige ‘huis-tuin-en-keuken-emoties’. Streef daarom ook hier naar die overtreffende trap. Jouw content moet écht raken om succesvol te zijn.

4. Extreem bruikbare content

In het artikel over de fanstrategie noemden we het voorbeeld van de makelaar in Florida, die huisverkopers aan zich wilde binden met behulp van content. Maar hij besloot niet om zomaar wat brochures, een checklist of een Q&A te produceren. Nee, hij koos ervoor om alles wat je nodig hebt om een huis te verkopen, gratis en online te delen in een 63-pagina’s tellende PDF.

Waar vrijwel elke dienstverlener je vertelt ‘Ik ben de expert, dit moet je zeker niet zelf doen’, pakt deze makelaar het dus anders aan. ‘Als jij je huis graag zelf wilt verkopen om op bemiddelingskosten te besparen, dan kun je dat doen met behulp van deze informatie’.

Gedurfd, absoluut. Maar de gok pakt goed uit. Want hij laat met die veelvuldig gedeelde PDF namelijk zien hoe ontzettend ingewikkeld het is om een huis te verkopen. Hij bewijst als het ware zijn eigen waarde, en genereert zo leads en klanten.

Dus, wil je dat jouw content opvalt en gedeeld wordt? Wees dan niet een beetje behulpzaam, of behulpzaam tot op zekere hoogte, maar zorg ervoor dat je content extreem bruikbaar is.

5. Zeer consistente content

Als alle afleveringen van de iconische sitcom Friends als afzonderlijke korte films zouden zijn uitgezonden, had de show niet de helft van het huidige succes behaald. Misschien is het een beetje makkelijk praten achteraf, maar wij zijn ervan overtuigd dat er waarde zit in het seriematig brengen van content.

Er kan een bepaalde social media buzz ontstaan rond consistent gebrachte content die zich moeilijk met iets anders laat vergelijken. Een factor die meespeelt, is dat je over een serie kunt praten terwijl die nog bezig is. Dat is voor zowel de zender als ontvanger aantrekkelijker dan alleen een terugblik op een eenmalige gebeurtenis. Dus niet: “Hé, weet je welk webinar je echt had moeten zien?”, maar: “Deze podcast moet je echt gaan volgen!” Zo bouw je als het ware elke aflevering een groter publiek op.

6. Totaal verbazingwekkende content

“Het belangrijkste kenmerk van nieuws zit hem in de bekendmaking van tot dan toe onbekende feiten en gebeurtenissen”, schrijft Willem Bemboom in zijn boek ‘Omgaan met Media’. “De afwijking van het reeds bekende speelt hierbij een zeer belangrijke rol.” In die tweede zin zit veel waardevolle input voor marketeers.

We weten namelijk dat nieuws veel aandacht krijgt, en we weten dat nieuws iets is wat anders is dan wat we al kennen. Waarom blijven we dan toch massaal binnen de lijntjes kleuren? Waarom willen we content zo graag laten aansluiten op wat ‘past’ binnen ons merk? Is dat nieuws? Is dat verrassend? Nee, allesbehalve. Dan mogen we ook niet verwachten dat brave content ineens viral gaat.

Als je op een positieve manier wil opvallen, moet je op een positieve manier uit de ban springen. Dat is waarom dit fragment van een rappende en zingende Lodewijk Asscher in 2019 een kortstondig hitje werd op social media; je verwacht het simpelweg niet van een politicus.

Een ander voorbeeld zie je bij snackbarketen Febo. Niemand had verwacht dat de hofleverancier van kroketten uit de muur ineens een merchandise-kledinglijn zou beginnen. Dit soort zeer verrassende keuzes kun je natuurlijk ook vertalen naar content die het verdient besproken te worden.

febo

Gokken om te kunnen winnen

Zo, dat waren 6 manieren om je content écht te laten aanslaan op social media. We moeten toegeven dat sommige manieren heel veel lef vereisen, maar dat is juist de hoek waar de kansen liggen. Content hoeft niet altijd veilig te zijn. Sterker nog, je moet gokken om te kunnen winnen.En dan volgt alleen nog de uitvoering. Content delen, social media posts inplannen, prestaties analyseren en herhalen.

Simon Slegers is Marketing-communicatieadviseur bij Coosto

 

 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie