Overslaan en naar de inhoud gaan

Zo maak je de business pas echt blij

Wanneer strategie het toverwoord wordt, lopen veel organisaties in de ‘strategie-val’: ze verliezen de business uit het oog. Hoe kun je…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Het strategischer maken van de communicatieafdeling is een populair thema. Niet verwonderlijk. Uit onderzoek (o.a. van BoerCroon) blijkt immers dat ceo’s behoefte hebben aan ‘een strategischer communicatieafdeling’ en dat communicatiedirecteuren[1] willen dat ‘medewerkers strategischer gaan denken’. Wat zij in feite bedoelen: hoe kan communicatie op een slimmere wijze bijdragen aan het realiseren van organisatie- en businessdoelen?

related partner content for mobile comes here

Meer met minder

En inderdaad, het verbinden van communicatie met de business strategie is een voor veel communicatiemanagers. De afgelopen jaren is . Afdelingen moeten vaak niet alleen met minder budget zien rond te komen, maar ze moeten ook hun toegevoegde waarde voor de business aantonen. Het creëren van een strategischer afdeling die ‘meer met minder’ doet, wordt dan het streven. Integendeel.

Strategie-val

Waar wel wat mis mee is, is een ongewenst gevolg van dit strategie-streven. Wanneer strategie het toverwoord wordt, lopen veel  organisaties namelijk in de ‘strategie-val’: het streven een strategischer afdeling (of strategische adviseur) te worden, zorgt er juist voor dat de business uit het oog wordt verloren. Met andere woorden, terwijl je dichter bij je doel wilt komen – aantoonbaar bijdragen aan het realiseren van de business-doelen - raak je steeds verder van je doel verwijderd.

Alarmbellen

Hoe dit komt? Dat is heel simpel. De business is niet zozeer geïnteresseerd in de strategie an sich (‘de plannen’), maar vooral in de vertaling ervan naar de praktijk (‘wat gaan we daadwerkelijk dóen?’). De resultaten. Bij uitspraken als ‘communicatie vooral goed is in het maken van plannen’, ‘communicatie is veel blabla’ of ‘ik kan het beter zelf doen’ moeten dan ook direct alle alarmbellen afgaan.

Impact

Strategische competenties zijn weliswaar onmisbaar om toegevoegde waarde te kunnen leveren maar het moet geen doel op zich worden. Blaas dus vooral niet te hoog van de (ivoren) toren. Het gaat om de impact die je met strategie realiseert. Het gaat om het daadwerkelijk léveren van toegevoegde waarde. En dat zou veel meer aandacht mogen krijgen in de praktijk. ‘The proof of the pudding is in the eating’.

 

Hoe deze strategie-val te voorkomen? Vijf adviezen:

1)      Beschouw het creëren van een strategische afdeling niet als hoogste doel, maar streef naar balans tussen de drie-eenheid strategie, regie en uitvoering.

2)      Zorg dat strategie niet besloten ligt in een functie, maar zie het als een rol die je als afdeling moet beheersen.

3)      Leg de lat hoog en neem geen genoegen met middelmaat als het gaat om strategieontwikkeling. De strategie is richtinggevend voor de uitvoering. Garbage in, garbage out.

4)      Besteed veel, zeer veel aandacht aan het vertalen van de strategie naar een actieplan. Er zijn verschillende tools die je daarbij kunnen helpen. Persoonlijk ben ik erg gecharmeerd van

5)      Tot slot, voorkom dat het woord ‘strategie’ te pas en te onpas wordt gebruikt. Als steeds meer medewerkers zich communicatiestrateeg noemen, terwijl hun denken en doen verre van strategisch is, dan is het goed mis. De geloofwaardigheid van de adviseur, maar ook van de afdeling, staat op het spel.

 

Ja, iedere communicatieafdeling moet in staat zijn om op een heldere manier verbinding te maken met de business. En

Strategie is van cruciaal belang. Maar nee, niet iedere communicatieafdeling moet een strategische afdeling zijn of worden. De kunst ligt in het balanceren tussen verschillende rollen. Het bewijs dat je strategisch sterk bent, lever je met aansprekende resultaten. En daarmee maak je de business pas echt blij. Don’t just say it, show it.

 

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in