Strijd tussen informatieve sites en veilingsites gaat door
Een paar notarissen wilden het rendement van hun huizenveilingen opkrikken. Zij bedachten www.veilingnotarissen.nl, een site met een mooi overzicht van komende veilingen. Maar een slimme ondernemer ging met het plan aan de haal, en nam de teksten op www.openbareverkopen.nl geheel over, nota bene met een iets grotere afbeelding van de foto's. Dat mag dus niet.
Onlangs maakte de kort geding-rechter te Almelo korte metten met dit afgeleide initiatief. Bescherming als databank vanwege een 'substantiële investering' zat er voor de notarissen weliswaar niet in. Het was voor hen immers een kleine moeite om de toch al digitaal beschikbare teksten te bundelen op een site. Maar zij konden zich wél beroepen op de geschriftenbescherming, een ondergeschoven kindje in de Auteurswet voor teksten zonder eigen karakter. Bovendien zijn de overgenomen foto's volgens de rechter óók auteursrechtelijk beschermd: dit zijn geen gewone kiekjes, maar heuse 'oorspronkelijke werken' en dus beschermd. En een 'werk' kopiëren mag niet in bulk, en al helemaal niet zonder bronvermelding. Dat is verboden plagiaat.
Vacatures
Externe communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisAccountmanager
SpottaAccountmanager New Business
SpottaGaat er een lampje branden? Vorig jaar verwerkte www.jaap.nl informatie met foto's van makelaars in een veel vollediger overzicht met een deeplink naar de site van de verkopende makelaar. De makelaars sloegen meteen van zich af met veel media-aandacht. En met succes: dit was niet een serie 'citaten' van teksten en foto's, zoals Jaap betoogde. Jaap maakte inbreuk op de rechten van de makelaars op de informatie-met-foto. Meer dan 155 tekens per huis met een thumbnail plaatje van 194x145 pixels mocht zij niet overnemen, besliste de rechter. Dan kun je het nog net een citaat noemen. Ook in de zaak van www.zoekallehuizen.nl tegen Funda was al vergelijkbaar beslist.
De vele veilingsites houden de rechtspraak nauwlettend in de gaten. En terecht: wie een nieuw initiatief auteursrechtelijk goed laat doorlichten, kan en mag meer dan men denkt. Het citaatrecht biedt een mooie way-out voor wie een verzamelsite wil exploiteren. De markt is nog volop in beweging. Op de verzamelsites voor boten, auto's en andere dure objecten hoeven we niet lang te wachten. Of deze arbitraire norm van 155 tekens en een thumbnail plaatje zal standhouden, zal dan nog moeten blijken. De rechter zal er zeker weer aan te pas komen.
(Eerder ook op emerce)
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid