Overslaan en naar de inhoud gaan

Ruim kwart Nederlandse consumenten koopt per ongeluk namaakproducten online

Direct gevolg voor merken: verlies van reputatie en consumentenvertrouwen.
Miniatuurvoorbeeld
Miniatuurvoorbeeld

28 procent van de Nederlandse consumenten heeft zonder het vooraf te weten online namaakproducten aangeschaft. Hieronder vallen alledaagse producten zoals cosmetica, huidverzorgingsproducten, supplementen, maar ook medicijnen.

Aldus onderzoek van merkenbureau MarkMonitor, uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Vitreous World. Het doel was het online koopgedrag rondom consumentengoederen te onderzoeken, waaronder cosmetica, toiletartikelen, medicijnen, vitaminen en supplementen. Er deden respondenten mee in 10 landen: Engeland, Amerika, China, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Spanje en Zweden.

51 procent van de Nederlandse consumenten vindt deze namaakproducten via zoekmachines. Andere online kanalen die worden genoemd zijn marktplaatsen, mobiele apps en advertenties op social media.

‘De dreiging van vervalsers schaadt zowel merken als consumenten’, vertelt Kevin Day, Regional Manager Nordics en Nederland bij MarkMonitor. ‘Bij merken gaat het om het verlies van inkomsten, reputatie en consumentenvertrouwen. Wanneer het gaat om cosmetica, medicijnen, huid- en zonverzorging, zijn de gevolgen voor consumenten veel groter. Dit heeft directe invloed op de gezondheid.’ Merken zouden hierin stappen moeten zetten, aldus Day.

Zo blijkt uit het onderzoek dat 34 procent van de respondenten het merk verantwoordelijk houdt voor de aankoop van namaakproducten en vindt dat het merk hen hiervoor moet behoeden.

In Denemarken (44 procent), Zweden (43 procent) en Engeland (42 procent) was dit percentage het hoogst. Dit wordt versterkt door het feit dat bijna twee op de vijf consumenten die onbewust een namaakproduct kochten, bij het merk gingen klagen.

23 procent van de respondenten acht zichzelf trouwens verantwoordelijk voor de aankoop van namaakproducten. Onder de Engelse consumenten ligt dit percentage het hoogst (35 procent).

related partner content for mobile comes here

beeld: 123rf

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in