Overslaan en naar de inhoud gaan

Reputatieramp dreigt voor Philips na vernietigend rapport Amerikaanse FDA

Technologiebedrijf deed willens en wetens zaken met partijen die afgekeurde onderdelen leverden.
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Philips is ernstig in verlegenheid gebracht na het verschijnen van een vernietigende rapportage van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) over het elektronicabedrijf en zijn vestiging in Cleveland.  

related partner content for mobile comes here

Het onderzoek kwam naar buiten in het . De krant wist er via de Wet openbaarheid bestuur beslag op te leggen. De conclusies vormen een enorm reputatieprobleem voor Philips, dat zich steeds meer als bedrijf in medische technologie opstelt en profileert.

Afgekeurde onderdelen

Het blijkt dat ondanks waarschuwingen van de machtige Amerikaanse gezondheidsinspectie Philips de voorschriften voor medische apparatuur heeft genegeerd en willens en wetens zaken deed met partijen die afgekeurde onderdelen leverden.

Het ging onder meer over defecten die hadden kunnen leiden tot ‘dodelijke’ ongelukken, aldus het rapport. Een bedrijf, geanonimiseerd in het FDA-rapport, leverde afgekeurde onderdelen. Philips wist dat en ging toch nog anderhalf jaar door met deze partij.

Onderschat

Ook zette Philips geleverde onderdelen van scanners in de boeken als ‘beperkt risicovol’, terwijl het risico groter was. Zo wist Philips strengere productcontroles te ontlopen, aldus de FDA.

Philips besloot de productie van medische ct-scanners in Cleveland uiteindelijk in januari 2014 volledig stop te zetten vanwege de tekortkomingen.

De problemen zijn echter ook na de sluiting van de Amerikaanse fabriek onderschat, aldus het FD. Topman Frans van Houten sprak van ‘een gebrek aan excellente uitvoering’.

Imagokosten

Dinsdag kwam Philips met een nieuwe winstwaarschuwing, mede omdat de kosten verder zijn opgelopen. Het bedrijf maakte bekend dat de affaire in Cleveland in heel 2014 een hap van €225 mln uit de winst neemt.

Volgens de woordvoerder zitten daar imagokosten niet bij. Hij wilde niet kwijt hoeveel die zouden kunnen bedragen. Ook wilde de woordvoerder tegenover het FD niet inhoudelijk ingaan op het jarenlang negeren van de formeel geëiste kwaliteitsnormen van de FDA. 

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in