Overslaan en naar de inhoud gaan

'Nederlanders kennen Grondwet amper'

De meeste Nederlanders weten niet of nauwelijks wat er in de Grondwet staat. Tegelijk zegt bijna iedereen veel belang te hechten aan de…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

De resultaten werden woensdag in Den Haag gepresenteerd op een symposium over het 25-jarig bestaan van de huidige versie van de Grondwet, waarin de grondrechten en de regels voor de staatsinrichting zijn vastgelegd.

related partner content for mobile comes here

Van de 1246 mensen die TNS NIPO ondervroeg, gaf 94 procent aan het tamelijk of heel belangrijk te vinden dat er een Grondwet is. Daarbij is er nauwelijks verschil tussen allochtonen en autochtonen. Van de ondervraagden zegt echter 84 procent de inhoud van het document niet zo goed of helemaal niet te kennen.
Ze kregen zes vragen voorgelegd om hun kennis te testen. Maar niemand had alles goed, 94 procent had drie of meer vragen fout. Ouderen, mensen met een hoger inkomen en hoger opgeleiden deden het iets beter, maar veel scheelde dat niet. Een meerderheid (87 procent) vindt dat alle jongeren op school moeten leren wat er in de Grondwet staat. Als de tekst ooit wordt herschreven, mag dat volgens de meesten niet ten koste gaan van de zorgvuldigheid. Ook vinden ze dat rechters wetten moeten kunnen toetsen aan de Grondwet.
In 1983 kwam na een jarenlange discussie een algehele herziening van de Grondwet tot stand. Daarna zijn nog enkele kleinere veranderingen aangebracht. Het kabinet zette eind vorig jaar een staatscommissie aan het werk om voor het einde van dit jaar advies uit te brengen over een herziening van de Grondwet, waarbij de verbindende rol ervan in de samenleving moet worden versterkt.

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) vindt dat de tekst van de Grondwet flets en archaïsch aandoet en dat de inhoud en structuur weinig toegankelijk zijn. Dat moet volgens haar veranderen. Tijdens een toespraak op het symposium deed de bewindsvrouw twee suggesties. Zo zou er een inleidende en inspirerende tekst (preambule) in de Grondwet kunnen worden opgenomen die ‘context en perspectief’ biedt. Verder denkt ze aan een beginhoofdstuk waarin basiskenmerken of -waarden van de staatsinrichting, rechtsorde en nationale identiteit staan. “Zoals dat Nederland een democratie en rechtsstaat is, Amsterdam de hoofdstad en Den Haag de regeringszetel.”(ANP)

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in