Overslaan en naar de inhoud gaan

'Nederland heeft een veel groter probleem dan Harry, en dat is Willem-Alexander zelf'

De Griekse oud-koning Constantijn was ongewild voorbeeld hoe je een troon kunt verspelen. Over Willem-Alexander mogen we ons zorgen maken.
Toespraak Koning Willem-Alexander
© ANP Foto
Toespraak Koning Willem-Alexander
© ANP Foto

Door Charles Huijskens

Het overlijden van de heer Glücksburg, ook wel bekend als de vroegere koning van Griekenland, was voor de Oranjes beslist een moment van bezinning. De broer van Willem-Alexander is naar hem genoemd en ex-koning Constantijn was bij de doop als peetoom aanwezig. Vandaag wordt hij begraven en naast prinses Beatrix is ook het koninklijk paar aanwezig. 

related partner content for mobile comes here

Ook tijdens zijn leven lieten de meeste Europese koninklijke families de koninklijke pechvogel Constantijn niet in de steek. Hij bleef welkom op feestjes en begrafenissen en fungeerde daarbij ongewild als voorbeeld hoe je in zeer korte tijd een koningstroon kunt verspelen. Zijn onervarenheid en domheid maakten een einde aan de Griekse monarchie. Een nachtmerrie voor veel monarchisten, maar gelukkig zal het in Nederland niet zo’n vaart lopen… of toch wel?

Bij de Rijksvoorlichtingsdienst zijn ze er niet gerust op. ‘Een authentieke coke-snuivende mafkees met bevroren piemel zoals Prins Harry hebben we in Nederland gelukkig niet,’ aldus een ingewijde. ‘Maar de schade die Harry veroorzaakt, valt enorm mee. In Nederland hebben we een veel groter probleem. En dat is Willem-Alexander zelf.’

Het gaat daarbij niet om het gestuntel bij bijvoorbeeld het voorlezen van toespraken, een kunst die de koning maar niet onder de knie krijgt. Dat onze vorst zijn staatsbezoek aan Mexico afsloot met de woorden: ‘een slapende garnaal gaat naar de kloten’ vinden de meeste mensen aandoenlijk, hooguit ‘een beetje dom.’

Het echte probleem is zijn niet functionerende maatschappelijke antenne. EenVandaag: ‘Ook voor de coronacrisis hadden de koning en de koningin al het imago dat ze in hun eigen rijke bubbel leefden, met veel vakanties, dure huizen en een riante toelage.’ De ergernis daarover is de laatste jaren snel toegenomen.

Het is de hoogste tijd voor een wake up call voor onze slapende koninklijke garnaal. De cijfers laten zien dat de steun voor de monarchie met angstaanjagende snelheid terugloopt. In 2020 steunde bij de jaarlijkse peiling van de NOS nog 75% van de Nederlandse bevolking de huidige staatsvorm. Dat percentage is met grote stappen teruggevallen naar 51% vorig jaar.

Steeds meer jongeren hebben weinig op met het koningshuis. De laatste Prinsjesdag was buitengewoon pijnlijk met veel boegeroep en demonstranten die hun middelvinger opstaken en ‘landverrader’ riepen. Ook andere optredens van de koning worden door actievoerders steeds vaker gebruikt voor dit soort scheldpartijen.

Dat belooft wat voor donderdag 27 april, als de Oranjes Rotterdam bezoeken. ‘We gaan er een onvergetelijke dag van maken voor de koninklijke familie. Laat dat maar aan onze stad over,’ aldus de organisatoren.

De RVD, maar vooral de politie en het beveiligingspersoneel zijn nerveus: het wordt steeds moeilijker om in een grote stad als Rotterdam te zorgen voor een ongestoord feestje. Het staat nu al zo goed als vast dat de steun voor de monarchie dit jaar voor het eerst onder de 50% zal zakken, een historisch dieptepunt.

Willem-Alexander is in 2023 precies tien jaar ons staatshoofd. Dit jaar wordt voor hem bijzonder spannend: het is erop of eronder!

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid
Marcel Vogels

Natuurlijk mag iedereen zijn mening hebben, maar het is toch onnodig onvriendelijk geschreven (slapende koninklijke garnaal?). Ook is het makkelijk om te claimen dat zijn maatschappelijke antenne niet werkt. Zo hoor ik niks in dit artikel over de zeer goede zaken die Alexander (en Maxima) namens en voor Nederland uitoefenen. Ook is het Koninklijk Huis een zeer wenselijk instituut voor Nederland. Niet alleen richting het buitenland, maar ook als historische context die Nederland ook echt Nederland maakt. Het meehuilen met de andere media-wolven over een republiek is vergelijkbaar met een Brexit. Leuk verhaaltje voor een kleine groep dwarsliggers, maar als deze kleine groep mensen hun zin krijgen wordt de rest de dupe. Nederland wil gewoon een Koningshuis, Koningsdag en een Nationaal symbool. Ongeacht wat een kleine splintergroepering van radicalen daarvan vindt. Nog even los van de onsmakelijkheid om het Koningshuis van "landverraad" te betichten. Dat is echt doorgeslagen. Nogmaals, uiteindelijk mag iedereen hierover een mening hebben, maar ga dan ook op zoek naar de positieve economische, maatschappelijke en sociale kanten van een Monarchie.

Willem-Albert Bol

Tikje tendentieus geschreven stukje. De monarchie zal zeker moeten werken aan hun maatschappelijk draagvlak. Dat is een gegeven. Kritiek mag en moet zeker kunnen. Maar in mijn ogen de koning en koningin zijn daar zeker in gegroeid.
Nog los van inhoud, vind ik het persoonlijk ongemakkelijk om ons staatshoofd in een vakmedium als Adformatie af te doen als "koninklijke garnaal". Is dat populistisch? Is dat makkelijk scoren? Is dat effect bejag? Onnodig vooral.

Koen van Niftrik

Man, man, man, wat een slecht stuk. Tendentieus, onevenwichtig, populistisch en respectloos. 'Een ingewijde' van de Rijksvoorlichtingsdienst aanhalen, alsof-ie de RVD representeert. De Koning 'onze slapende garnaal' noemen omdat het lekker makkelijk scoort. En als summum het gedrag van extremistische demonstranten tijdens Prinsjesdag (middelvinger en 'landverrader!') als graadmeter nemen. Tja. Is er nog iemand bij Adformatie die de blogs leest voordat ze worden geplaatst? Dat mag dan wat kritischer. (Ongeacht voorkeuren voor een koningshuis of republiek.)

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in