Overslaan en naar de inhoud gaan

Maakindustrie en beschuitgleuf

Halverwege maart wordt in de Utrechtse Jaarbeurs de Techni-Show gehouden. Kleine en middelgrote industriële partijen laten daar hun…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

De inkeping in een beschuitje is geen vondst van Bolletje, maar ontsproten aan het brein van een uitvinder. Een creatief, gepensioneerd Philips-medewerker had tijd over om stil te staan bij de kleine ongemakken des levens. Hoe houd je een beschuit heel bij het uit de verpakkingsrol halen? Hij kreeg een geniaal idee, maar – belangrijker – wat deed hij ermee?

related partner content for mobile comes here

Patenten
In Nederland is de Nederlandse Orde van Uitvinders (NOVU) een serieuze vereniging voor mensen zoals hij; personen met briljante ideeën. Volgens NOVU-directeur Wouter Pijzel, zelf ook uitvinder en geschoold werktuigbouwer, zit een idee in je hoofd, terwijl je een uitvinding kunt vastpakken. Hij adviseerde de Philips-pensionado om zijn gedachtespinsel te patenteren en deze tevens als suggestie neer te leggen bij ’s lands grootste beschuitbakker. Helaas, daar haalde men hooghartig de neus op. Willy Wortel was een ervaring rijker, en een illusie armer. Totdat voornoemde beschuitboer ineens wél zijn producten van een groef voorzag. Toen was het NOVU-beschuitadvies wel degelijk veel geld waard. Een nuttige club dus die NOVU met méér dan duizend leden.

Jaarbeurs
NOVU’s ledenbestand vertegenwoordigt in belangrijke mate het intellectuele kapitaal van ons land. Hierbij blijken wij het op de ranglijst van mondiale economieën niet slecht te doen. We staan op de achtste plaats, fors hoger dan bijvoorbeeld China. In de Utrechtse kunnen geïnteresseerden van 13 tot en met 16 maart a.s. kennis nemen van de briljantste vindingen van de Nederlandse industrie. Vondsten die de afgelopen tijd opborrelden. De Techni-Show en ESEF is een leerzame manifestatie voor politici, economen, bankiers, opleiders en anderen. Onze maakindustrie, want die geeft acte de présence op deze beurs, doet het best goed in deze economisch barre tijden. Op deze manifestatie tonen kleine en middelgrote industriële partijen hun denkkracht en vernieuwingsdrang. In ons land worden wel degelijk nieuwe dingen gefabriceerd. Dit in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht. En alles op een niveau waaraan de politieke en ambtelijke top een voorbeeld kan nemen.

Onderwijsbudget
En dan nog wat. Rindert Wolters, werktuigbouwkundige en voorzitter van de vereniging van industriële toeleveranciers (NEVAT), rekende uit dat goed onderwijs in ons land - met alles er op en er aan - toe kan met ruim 10 miljard euro. Daarmee wordt het fundament voor een kweekvijver van grote geesten gelegd. Een reservoir aan vakbekwame vrouwen en mannen dat nodig is om verder op het World Economics Platform te kunnen stijgen. Zowel onderwijs als bedrijfsleven kunnen hier wél bij varen. Dat zou toch als muziek in de oren van Haagse VVD-, CDA- en PVV-politici moeten klinken. Die stemmen nu in met een onderwijsbudget van 33 miljard euro, op een totale begroting van 250 miljard. Jaarlijks wordt dus 33 miljard euro aan onderwijs besteed waar ruim 10 miljard euro - volgens Wolters - eigenlijk volstaat. En wat gebeurt er met de overige 23 miljard, vraag je je dan af. Wie het weet mag het zeggen. Uitvinder worden kan ook!

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in