Jongeren sparen
Jongeren zien hun eigen financiële toekomst rooskleurig in, aldus de onderzoekers. Meer dan de helft (60 procent) is er van overtuigd dat geld gelukkig maakt. De helft denkt zelfs dat ze later zoveel geld gaan verdienen dat ze alles kunnen kopen wat ze maar willen.
94 procent van alle jongeren heeft een spaartegoed opgebouwd. Hoewel ze ook in deze economisch min-dere tijd nog steeds kunnen sparen, denkt een derde dat de crisis gevolgen zal hebben voor het aantal cadeaus dat ze zullen krijgen tijdens Sinterklaas en Kerst. Jongeren geven aan dat hun ouders het dit jaar minder breed hebben of dat ‘er dit jaar geldproblemen zijn en onze familie dat nu ook een beetje heeft’.
Vacatures
Externe communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisAccountmanager
SpottaAccountmanager New Business
SpottaEen meerderheid van de jongeren vindt het belangrijk om te sparen en heeft een spaarrekening. Meisjes zijn spaarzamer dan jongens. De meeste jongeren geven aan dat ze sparen voor 'grote dingen', zoals 'de toekomst', een huis, een scooter of een toekomstige studie.
Nick Jue, directievoorzitter ING Nederland: ‘Het is interessant te zien hoe jongeren zelf denken over geldzaken. Hoewel uit verschillende onderzoeken blijkt dat jongeren steeds vaker geldproblemen hebben, blijken ze wel te sparen voor hun eigen toekomst. En jongeren die al jong zelfstandig leren omgaan met geld komen minder vaak in de problemen.’ Jue chat vanmiddag met jongeren op Habbo - over de uitkomsten van het onderzoek, maar ook over zichzelf.
Lenen
Hoewel jongeren spaarzaam zijn, vinden ze het heel normaal om onder elkaar geld te lenen of uit te lenen. Bijna de helft van de jongeren van 12-17 jaar heeft de afgelopen maand geld uitgeleend. Slechts 4 procent van de jongeren leent nooit geld uit. Het meest (59 procent) lenen jongeren van vrienden, waarbij het meestal gaat om kleine bedragen voor bijvoorbeeld snoep, iets te drinken of make-up.
10 procent van de jongeren leent wel eens geld aan zijn of haar ouders uitleent. In de meeste gevallen gaat het dan om het voorschieten van contant geld voor kleine boodschappen. In een enkel geval gaat het om grotere aankopen als een laptop of mobiele telefoon. Naar mate jongeren ouder worden, stijgt het leenbedrag.
Onder voorwaarde dat het geld wordt terugbetaald heeft 85 procent van de jongeren helemaal geen moeite om anderen geld te lenen. Toch heeft geleend geld een negatieve nasmaak. Meer dan de helft van de jongeren zegt minder gelukkig te zijn als ze iets met geleend geld kopen. Ondanks dat lenen vrij normaal is, vindt tweederde het toch vervelend om te doen.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid