Overslaan en naar de inhoud gaan

ICT-bestedingen vallen nu echt terug

De daling van de inhuur van ICT dienstverleners in het bedrijfsleven gaat onverminderd voort, zo blijkt uit de tweemaandelijkse ICT…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

De daling van de inhuur van ICT dienstverleners in het bedrijfsleven gaat onverminderd voort, zo blijkt uit de tweemaandelijkse ICT Barometer van Ernst & Young. Het laatste jaar was er niettemin sprake van een stabiele ontwikkeling van de bestedingen in hard- en software. Het meest recente onderzoek van juni jongstleden laat zien dat aan die positieve ontwikkeling een einde is gekomen. De bestedingen in hard- en software zullen volgens het onderzoek het komend jaar aanzienlijk terugvallen. De groei in hardware is ten opzicht van vorig jaar juni gehalveerd, terwijl de groei in software zelfs met bijna 60 procent daalt.

related partner content for mobile comes here

Deze bevindingen volgen uit de ICT Barometer, het tweemaandelijkse onderzoek van Ernst & Young naar de ontwikkelingen op het gebied van ICT. Het onderzoek is uitgevoerd door Interview NSS onder 890 directeuren, managers en professionals.

Traditioneel levert de meting in juni de minst positieve resultaten op vanwege seizoensinvloeden. Veelal zijn respondenten in het voorjaar beduidend optimistischer over de verwachte bestedingen op het gebied van ICT. Wanneer de neergaande ontwikkeling doorzet, zullen medio volgend jaar de bestedingen ook daadwerkelijk negatief zijn.

Het huidig niveau van de bestedingen in hard- en software is volgens Jacob Verschuur, bij Ernst & Young verantwoordelijk voor ICT Leadership, het minimum voor vervangingsinvesteringen. ‘De almaar dalende inhuur van externe dienstverleners en nu ook de ontwikkelingen in de hard- en software geven aan dat van innovaties niet of nauwelijks meer sprake kan zijn. Computers worden, wanneer ze technisch zijn afgeschreven, noodzakelijkerwijs vervangen, door nieuwe. Die worden vanzelfsprekend geïnstalleerd met nieuwe software, maar daar blijft het ook bij. Dat leert de uitkomst van ons onderzoek, en dat is een economisch kwalijke ontwikkeling’, aldus Verschuur.

Na voortdurende stijgende uitgaven van de overheid op het gebied van ICT laat de jongste ICT Barometer dus een trendbreuk zien. De uitgaven aan externe ICT-deskundigen zullen naar verwachting dalen. In het bedrijfsleven was dit het eerste teken van lagere bestedingen aan ook interne ICT-ers en hard- en software. In de dienstverlenende sector is de daling externe ICT-ers het sterkst. Het aantal interne ICT-ers blijft de laatste maanden stabiel, alleen bij de overheid en in het MKB is nog sprake van een lichte groei.

De belangstelling van het bedrijfsleven voor elektronische overheidsdiensten is enorm: volgens het onderzoek geeft gemiddeld meer dan tweederde de absolute voorkeur aan het afnemen van diensten langs elektronische weg. Hierbij denken respondenten aan elektronische aangifte van omzet- en vennootschapsbelasting, de plaatsing op internet van officiële aankondigingen, wetten, regels en beleidsplannen, het elektronisch aanvragen van vergunningen, uittreksels en documenten.
Volgens Verschuur moet de overheid hierin nog een belangrijke investering doen, wanneer wordt vastgehouden aan de doelstelling om Nederland tot de top van internet- en ICT-landen te laten behoren.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in