Dit zijn de 5 grootste brandingtrends voor 2016
Traditiegetrouw probeer ik aan het eind van een jaar een vooruitblik te geven op de ontwikkelingen die zich op het vlak van branding zullen gaan (blijven) voltrekken. We leven in onzekere tijden, maar juist binnen die context kunnen ook merken zekerheid en houvast geven. We leven tegelijkertijd in een wereld waarin voor iedereen alles maakbaar lijkt en een schier oneindige reeks opties zich op dit vlak aandient. Merken kunnen ook op dit vlak richting verschaffen. In de 'Brand Society' bieden merken aan zowel de vraag- als de aanbodkant van de economie houvast en betekenis doordat ze fungeren als 'organiserende principes'.
Ik zie de volgende trends voor 2016:
Vacatures
Accountmanager
SpottaExterne communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisAccountmanager New Business
Spotta1. On = offline
In the 'new brand world' bestaat er geen scheiding meer tussen de tastbare en digitale wereld. Een merk moet geintegreerd in beiden bestaan en het verschil maken. De 'customer journey' loopt naadloos door beide werelden heen en zoals Joris Merks in zijn boek Online Brand Identity stelt: het draait zowel om 'data, mind & heart'. Vanaf nu bestaan er alleen maar omnichannel brands en vervaagt de grens dus tussen on- en offline merken, maar ook tussen producenten en retail merken.
goodchoice.jpg
2. Don't start with why, start with who
Natuurlijk is en blijft het belangrijk om, zoals Simon Sinek dat constateerde, stil te staan bij het waarom van merken, i.p.v. alleen het wat en hoe. Maar mogelijk nog belangrijker is het 'wie'. In de transparante markten van vandaag de dag, staat branding gelijk aan 'being'. Niet langer is branding het spel van de tekens en communicatie, 'the name of the game', maar van betekenis en gedrag, 'the game of the name'. 'To be or not to be' is inderdaad de vraag. Een sterk merk merk je. Aan alles. 'Identity is destiny' en 'the medium is the message'. Check out het verhaal over het hebben van een 'belief system' in deze Think Branding- with Google presentatie.
Egyptian_races.jpg
3. Culture = brand
In aansluiting op trend nummer 1, is het dus van het grootste belang dat het merk ook daadwerkelijk intern wordt geleefd. Dat alle medewerkers zich ook als 'medemerkers' gedragen. Het boek Merkcultuur gaat hierover en ook de recente artikelen uit Adweek en Harvard Business Review over de waarde van een productieve cultuur. Uiteindelijk identificeren mensen zich met mensen en gaat het over gedeelde 'persoonlijkheid'.
information-overload.jpg
4. Context is king
Storytelling blijft belangrijk, maar dan moeten we wel beseffen dat dit niet draait om het klakkeloos produceren van 'content'. De meeste content is 'crap'. Meer is dus ook niet perse beter. Beter is beter. En een goed verhaal kunnen vertellen is een kunst. Het ontdekken van een goed verhaal ook. Daarbij is het van belang dat we inzien dat een goed verhaal in het licht van branding eerder over de consument/vrager gaat dan over de producent/aanbieder. Verhalen die emotioneel er toe doen gaan vaak niet over de producten of diensten in kwestie, maar over de wereld van de mensen waar de producten of diensten een rol in spelen: de context.
483539408_30c7b8c2a4_b.jpg
5. Brandaid - Pro Logo
Merken gaan in toenemende mate beseffen dat hoe sterker ze zijn, des te groter de verantwoordelijkheid is die op hun schouders rust. Of positief gesteld: des te meer ze ook invloed kunnen uitoefenen ten behoeve van een betere wereld. Van 'corporate social responsibility' gaan we naar 'consumer social responsibility', waarbij merken hun consumenten faciliteren 'to buy into a better world'. Meer dan de bands van deze wereld, kunnen juist de brands helpen er 'a better place' van te maken: van 'Bandaid' naar 'Brandaid' dus.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid