Criminele klanten identificeren
De Nederlandse afdeling van de Internet Society, de onofficiële belangenbehartiger van het ganse internet, vindt het plan voor een internet telefoonboek onzin. Heeft de club gelijk?
Het Algemeen Dagblad bracht vrijdag een mooie primeur over een project van Justitie voor de opbouw van een databank met naam- en adres data van alle Nederlanders en hun IP-nummers en eventueel e-mail adres.
Vacatures
Accountmanager
SpottaExterne communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisAccountmanager New Business
SpottaSpeurders kunnen dan, als ze een IP-nummer of e-mail adres hebben van een verdachte daar gemakkelijk een naam en adres bij zoeken. Zoiets bestaat al met mobiele en vaste telefoonnummers sinds 1999, en bij de introductie daarvan kwam toen ook kritiek.
Wie de argumenten van de Isoc leest kan weinig anders doen dan deze beamen. E-mail adressen zijn geen vaste, betrouwbare gegevens voor het achterhalen van identiteiten. Iedere marketeer kan vertellen hoe ontzettend moeilijk het is om e-mail adresbestanden actueel te houden. De meeste adressen blijven echter wel bij dezelfde eigenaar of verzender. Maar juist niet bij criminelen.
Eigenaardig is wel dat Isoc alleen rept over een deel van het project. Want het vastleggen van IP-nummers heeft wel zin. Dat geldt althans voor de vaste verbindingen. Want wie inbelt via een provider krijgt een tijdelijk IP-adres en ook bij openbaar beschikbaar internet zoals in bibliotheken is identificatie van de gebruiker minder eenvoudig.
De analogie voor IP-nummers is beter met 'kentekenregister' voor het internet dan met telefoonboek. Wat marketeers tot nu toe met deze kentekens voor de elektronische snelweg al doen is eigenlijk weinig bekend.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid