
De kritische zelfstudie gaat in op de de dilemma’s en de keuzes uit het verleden met als doel openheid, transparantie en lessen voor de toekomst trekken. Uit de studie blijkt dat de realiteit van hulpverlening inhoudt dat er in moeilijke situaties concessies moeten worden gedaan aan de eigen principes. De centrale vraag die Artsen zonder Grenzen zichzelf stelt: wat is een acceptabel compromis om hulp te kunnen verlenen aan mensen die hulp hard nodig hebben?
Arjan Hehenkamp, directeur Artsen zonder Grenzen: “Het doel van de zelfstudie is openheid, transparantie en onze donateurs deelgenoot te maken van onze keuzes en die te laten toetsen. De conclusie van het boek is dat je moet accepteren dat de enige manier om in de meest verschrikkelijke plekken van de wereld hulp te kunnen bieden vaak betekent dat je concessies moet doen aan een aantal van je principes. Soms is het pijnlijk, maar wij staan voor onze keuze om de mensen die hulp hard nodig hebben voorop te stellen.”
Vacatures
Communicatiemedewerker
AVROTROSOnline Advertising Consultant (NL)
VONQOnline communicatieadviseur
Nationale OmbudsmanDe belangrijkste conclusie uit het zelfonderzoek is dat de praktijk van hulp verlenen erop neerkomt dat Artsen zonder Grenzen veel moet onderhandelen en bestaande machtsverhoudingen moet onderkennen. Dat betekent dat de organisatie een werkbaar compromis moet vinden tussen haar doelstellingen en principes en de belangen van politieke, militaire en andere autoriteiten. Een andere conclusie is dat een natuurramp niet vanzelfsprekend inhoudt dat medische noodhulp nodig is. Artsen zonder Grenzen zal dan ook vasthouden aan haar principes om de medische noden eerst zelf te onderzoeken en dan te besluiten noodhulp te verlenen. Die medische hulpverlening was inderdaad hard nodig na de aardbevingen in Pakistan en Haïti.
Het boek over het onderzoek, in het Engels te verschijnen onder de titel ‘Humanitarian Negotiations Revealed’, is door de internationale denktank van Artsen zonder Grenzen samengesteld en gebaseerd op archiefmateriaal, interviews met de eigen hulpverleners en eigen ervaringen.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee