Overslaan en naar de inhoud gaan

Gruwen van blote buiken op het werk

Nederlanders blijken redelijk tolerant ten opzichte van het uiterlijk van hun collega. Zeker als die geen representatieve functie…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Dat blijkt uit onderzoek door DotWise. In opdracht van vacaturesite MegaJobs onderzocht dit bedrijf de acceptatie van kledingvoorschriften op het werk. MegaJobs wilde weten hoe tolerant werkgevers en werknemers zijn ten opzichte van uiterlijke kenmerken, van burka’s tot zichtbaar ondergoed.

related partner content for mobile comes here

Opvallende uitkomsten zijn dat 30 procent van de mannen een (allesbedekkende) burka toelaatbaar vindt, tegen maar 8 procent van de vrouwen. Die zijn toleranter ten opzichte van een hoofddoekje (73 procent, tegen 51 procent), keppeltje (61 procent tegen 45 procent) en het aloude kruisje (81 procent tegen 75 procent).

Vrijwel alle respondenten zijn het erover eens dat werkgevers eisen aan kleding en uiterlijk mogen stellen, als het om representatieve functies gaat. Mannen en vrouwen denken echter zeer verschillend over wat in een representatieve functie nog kan. Zo beschouwt 70 procent van de mannen de blote buik van hun vrouwelijke collega best als representatief, en heeft hij in 83 procent van de gevallen geen moeite met piercings, 76 procent met zichtbare tatoeages en in 61 procent van de gevallen met het zichtbare ondergoed van zijn vrouwelijke collega. Terwijl de vrouwen zelf meest van tijd gruwen van blote buiken op de werkvloer (slechts voor 29 procent acceptabel). Ook vindt slechts 49 procent piercings acceptabel, 52 procent zichtbare tattoos, 29 procent de blote buik en 24 procent het zichtbare ondergoed.

Opmerkelijk is verder dat alle respondenten, ongeacht sekse, opleiding of afkomst, het erover eens zijn dat wanneer mensen een publieke functie vervullen bij politie, justitie en in het onderwijs, herkenbare uitingen van de eigen geloofsovertuiging taboe zijn.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in