Redenen om (nog) niet aan crossmediale games te beginnen
Tv play alongs, ware crossmediale games die je moet spelen in combinatie met televisie, internet en je mobiel, op alle momenten van de dag en het liefst ook nog eens tegelijkertijd.
Zijn ze qua techniek al mogelijk, en zit de doelgroep van de verschillende omroepen er eigenlijk wel op te wachten?
Vacatures
Externe communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisAccountmanager
SpottaAccountmanager New Business
SpottaEdwin Tromp (Talpa), Jeroen Verkroost (Mediamall), Robert Wiering (VPRO ), Peter Mechels (Media en Design Academie in België) en Branco Scherer (MTV Networks International) probeerden hier vandaag in een paneldiscussie tijdens het Crossmediagames-seminar (vandaag in Amsterdam gehouden) achter te komen.
Een verslag.
Wiering zit aan de content-kant. Gaming is volgens hem belangrijk voor een intensere ervaring van de content die op televisie en internet geboden wordt, maar echt geintegreerde crossmediaplatforms a la play alongs (die ook nog eens geld opleveren): het zit er volgens de commerciëlen Tromp en Scherer dit jaar nog niet in.
Met name Tromp en Scherer waren duidelijk: televisie kan op dit moment nog geen onderdeel zijn van een waar crossmediaal gamingplatform. De techniek laat het nog niet toe, er zijn geen goede businessmodellen, en zit de doelgroep er eigenlijk wel op te wachten?
Tromp: 'Gaming is de allergrootste business, dus daar willen we in meedoen. Talpa kijkt dan ook naar gaming-modellen die direct geld kunnen opleveren. Maar Live play-along, zoals met de telefoon wedden op wedstrijden (Mechels noemt Airplay in de VS), werkt hier nog niet. Het komt er wel aan, gaming in combinatie met televisie, maar ik denk dat de formats waarbij al een spelmechanisme in het tv-programma zit (denk aan Deal or no Deal) de meeste kans op succes hebben. En stemmen op je Idol natuurlijk.'
Maar Tromp zegt ook :'Nederland is op dit moment sms-moe.'
Er zijn ook nog geen goede businessmodellen (de komst van flat fee mobiel internet zou wel direct een hoop mogelijk maken) en mobiel internet heeft nog geen kritische massa. Scherer voegt hieraan toe: 'Gaming past bovendien niet bij multitasken, wat zo'n crossmediaal platform toch een beetje meedraagt. Dat geldt niet voor de simpele casual games, maar bij een complexe game zit de speler er helemaal in, en luistert hij echt geen radio, of kijkt tv. '
Jeroen Wiering, die bij de VPRO online hele leuk quizzen maakt in samenwerking met Ex-Machina, de organisator van het congres: 'Maar een game geeft als meerwaarde dat je mee kunt doen, in plaats van alleen maar naar een programm kijken. Je kunt er lol in stoppen, en zo echt iets leren. Er beter van worden. En dat kun je te gelde maken. Nu nog niet, maar dat wil de VPRO wel. Onze programma's hebben tegenwoordig een tweede leven, door 'programma gemist', en programma's die als lesstof worden gebruikt, etc. Gaming betekent ons behoud in een niet al te verre toekomst.'
De techniek is echter nog niet zover dat gaming echt een ware geintegreerde ervaring kan bieden, op zowel televisie als internet. Een voorbeeld: in de VS konden kijkers met een CSI-aflevering meespelen, door in de aflevering clues te verzamelen, en die online in te voeren.
In plaats van een bord met de laptop op schoot, als het ware. Het resultaat: driekwart van de spelers haakte voortijdig af, omdat ze teveel van de aflevering misten.
Dat zou met eten niet gebeuren... En misschien met een mobieltje ook niet, maar zover is het dus nog niet.
Scherer verwacht de komende jaren voor MTV met name inkomsten uit de samenhang tussen social networks en games, zoals het concept Neopets voor kinderen. Een Second Life met huisdieren. Van televisie en gaming verwacht hij nog niet veel inkomsten.
Jeroen Verkroost: 'Daarbij moet crossmedia niet het doel zijn, maar de mensen. Die moet je aan het gamen helpen, en daar vervolgens iets moois omheen bouwen. De doelgroep centraal stellen, met een concept dat ook bereikbaar is voor die doelgroep. En als crossmedia daar niet bij past, doe het dan niet.'
Maar experimenteren moet natuurlijk wel. De VPRO doet het, en MTV en Talpa natuurlijk ook. Scherer doet een oproep: 'Adverteerders en mediabureaus, doe hier iets mee! Ga ermee aan de slag. Er zijn heel veel leuke concepten die gesponsord kunnen worden! Ga eens weg van de grp's en durf te experimenteren!' Een goed voorbeeld noemt hij Fanta, dat samen met TMF een user generated content concept opzette. Net als Stivoro. 'Ga eens echt online, en ga er dan ook vol in. '
Tromp: 'Er wordt op dit moment heel erg slap geluld over crossmedia, maar waarom zou je alles crossmedia willen maken, don't waste your time. Televisie maken is een heel ander vak, dat heb ik nu zelf ook wel geleerd.'
Verkroost: 'Adverteerders, uw budgetten graag. Met een game creëer je betrokkenheid; crossmedia betekent meerdere contactmomenten op een dag.'
Go supermodel
Eerder op de dag gaf de Deen Soren Amundsen een interssant voorbeeld van een crossmediale game die vanaf 5 februari in ons land van start gaat: Go Supermodel, voor de meisjesdoelgroep van 12 tot en met 17. Een game waarbij je een soort barbiepop als avatar kunt optuigen. Voor een 'prinsesse/popster-ervaring'.
Het platform bestaat uit vier delen: 'dolling' (trek je pop leuke kleren aan), communication (chatten, sms-en en mailen), gaming en shopping, en wil zich uitstrekken over internet, mobiel, televisie en print. Waarbij drie kanalen (online, print en tv) voor bereik moeten zorgen, en het verdienmodel de mobiele telefoon moet worden, naast advertising. Convenient billing, en 'always on'.
De game is al te spelen in de VS, en in Denemarken is het een groot succes: daar telde men in december 2006 al 334.000 geregistreerde profielen en 144.000 unieke bezoekers, die maandelijks gemiddeld 0,04 eurocent besteden. omgerekend is dat nog niet zoveel natuurlijk, maar de meeste inkomsten komen op dit moment van adverteerders, dmv product placement (44 procent) en display advertenties (41 procent). In game transacties tellen voor 12 procent, en mobiele ads voor 3 procent. Daarnaast verkopen ze white labelversies.
Een voorbeeld van een adverteerder: in de virtuele H&M-shop kun je je virtueel aankleden, en het meisjesblad Girlz! vindt in Go Supermodel de juiste context om haar doelgroep te bereiken, dmv een online magazine.
In Nederland is Amundsen, of liever gezegd Joost Bazelmans van lokale exploitant RedChocolate, nog op zoek naar een broadcaster die er een tv-format aan wil verbinden, a la America's Next Topmodel.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid