Overslaan en naar de inhoud gaan

Politie steunt NVJ

Journalisten hebben steun uit onverwachte hoek gekregen in hun kritiek op de nieuwe voorlichtingsrichtlijn van het Openbaar Ministerie…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Het college van procureurs-generaal werkt al enkele maanden aan nieuwe richtlijnen voor

related partner content for mobile comes here

voorlichting aan de media. Uit de conceptrichtlijn blijkt dat politie en justitie meer terughoudend moeten worden met het geven van inlichtingen over verdachten en lopende onderzoeken. Voortaan mag geen informatie worden verstrekt die kan leiden tot identificatie van de verdachte. Dat betekent dat sommige gevallen de leeftijd en woonplaats van verdachten niet meer bekend worden gemaakt. Ook wil het OM arrestaties in gevoelige zaken pas na twee weken naar buiten brengen, als de raadkamer van de rechtbank zich over de voorlopige hechtenis heeft gebogen. Volgens het OM is de aanscherping een gevolg van de nieuwe privacywetgeving. Indien justitie informatie naar buiten brengt die leidt tot onthulling van de identiteit van de verdachte, leidt dit tot strafverlaging of bij vrijspraak tot hoge schadevergoedingen, meent het OM. Het Genootschap van Hoofdredacteuren heeft achter gesloten deuren al forse kritiek geuit tegen de aanscherping. ‘We zijn hier allerminst gelukkig mee, en dat is eufemistisch gezegd. Het dreigt te gaan van een openbaar tenzij naar permanente beslotenheid’, aldus hoofdredacteur L. Heskes van de Rijn en Gouwe. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) wijst de conceptaanwijzing finaal van de hand. Dat een NVJ-vertegenwoordiger deel heeft genomen aan een begeleidingsgroepje, betekent volgens algemeen secretaris H. Verploeg niet dat de journalistenbond met de nieuwe richtlijn instemt. ‘Het feit dat we meedenken, betekent niet dat we het ermee eens zijn.’ De journalisten krijgen steun van de politie. Daar zijn de richtlijnen, die de zware wettelijke

status van aanwijzing krijgen, ingeslagen als een bom. Volgens de voorlichters bij de regiokorpsen zijn de nieuwe bepalingen onuitvoerbaar. In een brief aan het OM dringen de korpschefs aan op overleg. ‘We zien een aantal knelpunten. Het gaat om aanscherpingen die afwijken van de huidige praktijk’, stelde een zegsman. Dat de raad van hoofdcommissarissen nu pas kritiek uit, komt volgens de woordvoerder omdat de politie niet bij de totstandkoming van de richtlijnen is betrokken. ‘We zijn niet geïnformeerd. We kwamen er pas achter toen we een uitnodiging ontvingen voor de presentatie eind deze maand.’ Het OM is hierover verbaasd. ‘Er is een begeleidingsgroep waarin zowel vertegenwoordigers van de journalistiek, als de politie zitten.', aldus een

woordvoerder van het college. (Bron: ANP)

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in