Overslaan en naar de inhoud gaan

Helft Nederlandse jongeren gelooft in beter 2012

Ruim de helft (54 procent) van de Nederlandse jongeren tussen 15 en 25 jaar verwacht dat 2012 een beter jaar voor hen wordt dan het…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Dat blijkt uit de resultaten van een nieuwe jongerenstudie van InSites Consulting, onder meer dan 4.000 respondenten in 16 landen.

related partner content for mobile comes here

In Italië, Frankrijk, Duitsland en België is het resultaat vergelijkbaar met Nederland. De meest positieve visie vond het onderzoeksbureau in Brazilië (81 procent), Rusland (79 procent) en China (76 procent). 'Het gaat hier over BRIC-landen die volop in een economische groei zitten en waar jongeren dus - in tegenstelling tot andere regio‟s - niet met crisis en werkloosheid te maken hebben', zegt Joeri Van den Bergh, jongerenexpert en medeoprichter van InSites Consulting.

Beter dan ouders
In Nederland vindt 1 op 3 jongeren nochtans dat zij een beter leven hebben dan hun ouders. Slechts 18 procent is het daar niet mee eens. Bij de Deense 15- tot 25-jarigen vindt ongeveer een kwart dat ze het minder goed hebben dan hun ouders en slechts 27 procent dat ze het beter hebben. Daarmee scoort dit Scandinavische land het slechtst.

Opnieuw zijn het voornamelijk de BRIC-landen zoals China (71 procent beter dan ouders), Brazilië (69 procent) en Indië (62 procent) die zich vooruit zien gaan ten opzichte van pa en ma. Vier op tien jongeren in ons land willen even hard werken als hun ouders; slechts 18 procent wil dat niet. Die werkethiek blijkt een stuk hoger dan bij de Belgische jeugd. Daar wil 28 procent niet even hard werken als de ouders: 'Generatie Y hecht veel belang aan de 'work-life balance', omdat ze vaak bij hun ouders gezien hebben dat volledig voor een carrière gaan ook zo z‟n nadelen heeft', zegt Joeri Van den Bergh. 'Het brengt stress met zich mee, je hebt minder tijd samen met je kinderen en je loopt bovendien het risico om afgedankt te worden in crisistijden. De meeste jongeren willen het verstandiger aanpakken en met de minste inspanning het beste resultaat halen. Zo zijn ze opgevoed, maar dat betekent nog niet dat ze niet hard willen werken. Het is zeker geen luie generatie. Zeven op tien van de Nederlandse jongeren geven wel aan op bepaalde punten in hun carrière tijd te willen maken voor zichzelf, bijvoorbeeld om een wereldreis te maken', aldus Van den Bergh.

De meeste Gen Y'ers vinden de toekomst belangrijker dan het verleden. In Nederland is 76 procent het daarmee eens. Roemeense (87 procent), Poolse (83 procent) en Chinese (80 procent) jongeren hechten het meest belang aan de toekomst; Franse Millennials (60 procent) relatief minder.

De studie van InSites Consulting bekijkt het toekomstperspectief van jongeren vanuit een aantal verschillende invalshoeken:

• Liever sportfiguur of muziekartiest dan CEO: Vrijwel niemand wil een bekend politicus worden
• Jeugd wil meer betrokken worden bij de politiek: Crisis, racisme en opwarming van de aarde zijn topprioriteiten
• Media en reissector meest aantrekkelijke werkgevers: Kernenergie, alcohol- & tabakindustrie en fast food het minst
• Helft jongeren willen zelfstandig worden: Slechts 15 procent Gen Y werknemers blijft de werkgever trouw
• Kwart jongeren ontevreden over koopkracht: Kleding, huisvesting, hobby‟s en uitgaansleven slorpen meeste geld op, cultuur het minst

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in