Overslaan en naar de inhoud gaan

53 procent van de zzp’ers heeft fors minder inkomen in 2009

De economische crisis heeft in 2009 gezorgd voor een forse inkomensdaling bij 53 procent van de hoogopgeleide zzp’ers (zelfstandigen…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Maar liefst 27 procent van de zzp’ers had vorig jaar minstens 20 procent minder inkomen dan het jaar daarvoor. Dat blijkt uit de van , dat de financiële positie van 804 zelfstandigen onderzocht.

related partner content for mobile comes here

Uit de onderzoeksresultaten blijkt verder dat 73 procent van de zzp’ers kostwinnaar is en dat een derde van de freelancers (34 procent) in 2009 financieel niet kon rondkomen van zijn behaalde omzet.

Over 2010 zijn zzp’ers positief, zo verwacht de helft van de freelancers dat de omzet zal stijgen. Nederland telt ongeveer 640.000 zelfstandigen, waarvan er ruim 150 duizend actief zijn in de zakelijke dienstverlening.

Als gevolg van het slechte economische klimaat heeft meer dan de helft van de zzp’ers een forse inkomensdaling moeten incasseren. Ondanks dat bijna iedere zelfstandige een financiële reserve heeft, komt 32 procent van de zelfstandigen zonder opdracht al na 3 maanden in financiële problemen.

Omdat freelancers geen aanspraak kunnen maken op sociale voorzieningen zoals WW, zijn zij aangewezen op hun eventuele financiële buffers. Verder blijkt uit de Monitor dat het aantal opdrachten sterk is teruggelopen en dat de periode tussen twee opdrachten behoorlijk lang is.

Zo zat 34 procent van de zzp’ers meer dan 2 maanden thuis voordat er aan een nieuwe opdracht kon worden begonnen en bij 24 procent duurde het 3 tot 8 weken voordat er weer gewerkt kon worden.

Om de slechte economische omstandigheden het hoofd te bieden, zijn zelfstandigen actiever geworden op het gebied van acquisitie. Bijna de helft (43 procent) van de zelfstandigen heeft zich bij meer opdrachtbemiddelaars en websites aangemeld dan het jaar daarvoor.

Over het jaar 2010 zijn zelfstandigen positief, 50 procent van de ondervraagden verwacht dat het inkomen zal stijgen en 36 procent denkt dat het inkomen niet verder daalt. 60 procent van degenen die een stijging verwachten gaat ervan uit dat het inkomen met minimaal 15 tot 50 procent zal toenemen in het komende jaar.

Toon van Bodegom, directeur van Myler: ‘Ons onderzoek heeft aangetoond dat er veel verborgen leed is onder zzp’ers. Veel zelfstandigen zijn geraakt door de crisis en dat komt vooral doordat een deel van de zelfstandigen te weinig financiële reserves heeft. Ook wij zijn, net als de ondervraagde zzp’ers, positief over het komende jaar. Wij merken dat de vraag naar freelance professionals weer begint aan te trekken.’

Omdat zelfstandigen zonder personeel niet voorkomen in economische statistieken zoals werkloosheidscijfers, onderzocht zzp-platform Myler de financiële positie van ruim 800 zelfstandigen.

Het platform heeft gekeken naar de omzet van zelfstandigen in 2009 in vergelijking met de omzet in 2008, de omzetverwachtingen voor het komende jaar, de financiële reserves en de orderportefeuille. In 2010 zal Myler ieder kwartaal een nieuw onderzoek doen onder dezelfde groep respondenten.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in