Voetbalclubs lopen veel sponsorinkomsten mis
'De transfermarkt vormt de belangrijkste inkomstenbron voor grote clubs’, zegt directeur Floris van Dam van sportonderzoeksbureau Sport+Markt. 'Je ziet echter dat de markt volledig op zijn gat ligt. Sommige clubs hadden verwacht spelers te kunnen verkopen voor veel geld, maar dat is niet het geval. Ook de grote topclubs in Europa hebben last van de financiële crisis en kunnen daarom minder uitgeven aan spelers.’
Voetbalclubs moeten het verder doen met lagere televisie-inkomsten. 'Sinds de wedstrijden worden uitgezonden door betaalzender Eredivisie Live zijn de tv-gelden omlaag gegaan.' Ook lopen clubs veel sponsorgelden mis. 'De bezetting van skyboxen en business-seats in stadions krimpt. Een sponsor die is getroffen door de economische crisis besluit voortaan twee skyboxen te nemen in plaats van vier’, zegt Van Dam. 'Sommige clubs verliezen daardoor een kwart van hun omzet.’ Bedrijven zijn volgens hem ook niet meer bereid veel te betalen voor sponsoring via reclameborden.
Vacatures
Externe communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisAccountmanager
SpottaAccountmanager New Business
SpottaBegin deze week kwam naar buiten dat veel clubs in het Nederlandse betaalde voetbal in zwaar weer zitten. Voetbalbond KNVB plaatste dertien betaaldvoetbalclubs onder verscherpt toezicht. Vijf daarvan spelen in de eredivisie: Feyenoord, Roda JC, NEC, Willem II en Excelsior. De overige komen uit in de eerste divisie. Negentien clubs zitten in een zorgelijke financiële situatie. Vier clubs uit het Nederlandse betaalde voetbal zijn volgens de KNVB gezond.
De shirtsponsoring van de eredivisieclubs blijft ondanks de financiële crisis stabiel. In het seizoen 2008/2009 stegen de inkomsten uit shirtreclame in de eredivisie zelfs nog tot 42 miljoen euro. 'Maar als een club geen shirtsponsor heeft, duurt het wel langer voordat er een is gevonden’, zegt Van Dam.
Volgens gegevens van Sport+Markt ontvangt Ajax jaarlijks 10 miljoen euro van shirtsponsor Aegon. PSV krijgt ongeveer 7,5 miljoen euro van Philips, maar daar zit ook een vergoeding in voor de naamsrechten van het stadion. Feyenoord ontvangt tussen de 5,5 en 6 miljoen euro van verzekeraar ASR. FC Twente krijgt tussen de 1,1 en 1,5 miljoen van Arke.
Bron: ANP.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid