Rosie de huishoudrobot en Billy de boekenkast
Wanneer de nuchtere Nederlander aan robots denkt, komt hij meestal niet verder dan een aflevering van de Jetsons. Maar de visionairs onder ons denken dat robots uiteindelijk toch de wereld gaan veranderen.
Scepsis alom natuurlijk. Maar als zelfs Microsoft heil ziet in robotontwikkeling, dan zullen er zeker wel wat centen te verdienen zijn.
Vacatures
Accountmanager
SpottaExterne communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisAccountmanager New Business
SpottaMicrosoft ziet vooral markt aan de softwarekant van de robotontwikkeling. Instrumenten die het mogelijk maken robots te programmeren. Op zich geen gek idee, want er wordt immers al volop geëxperimenteerd op robotgebied.
Zo is Sony de laatste tijd in Frankrijk aan het onderzoeken geslagen met een paar overgebleven Aibo's. Het robothondje werd begin dit jaar commercieel gezien de nek omgedraaid, maar is inmiddels slimmer dan ooit.
De hondjes werden ooit simpel geboren, maar kunnen inmiddels onbeperkt nieuwe zaken aanleren. Dat betekent dat zij communiceren en kennis uitwisselen, gaandeweg slimmer worden. Ook bouwen ze daardoor een soort groepsintelligentie op. Akelige gedachte, nietwaar?
Over akelig gesproken: deze man heeft een exacte kopie van zichzelf gebouwd. De robot lijkt op hem, beweegt als hem, praat als hem? Wie het wil zien verwijs ik naar de foto's bij het artikel. De man wil graag weten in hoeverre een robot de mens kan vervangen.
Voor wat betreft de onderbroeken en de Billy boekenkast: dat zijn geen overdreven voorbeelden. Stanford University bouwt echt aan een Billy robot die wèl snapt hoe zo'n Ikea-kast in elkaar gezet moet worden. En in, hoe kan het ook anders, Japan ontwikkelt men de meest uiteenlopende huishoudelijke robots om nooit meer iets zelf te hoeven doen.
Hoe de robottechniek zich verder zal ontwikkelen (en of robots ooit door robots ontwikkeld kunnen worden, brrr) zal nog moeten blijken. Maar dat er een markt voor is lijkt me wel zeker. En net zo zeker is het dat bestaande markten totaal kunnen veranderen wanneer de robot er zijn intrede doet.
Tot slot: de nieuwste rage in Japan zijn deze (oh, wat lief!) robot-poesjes. Maar hoe schattig ze er ook uitzien, pas op dat je ze niet de baas laat worden.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid