Overslaan en naar de inhoud gaan

Publieke omroepen krijgen commercieel de ruimte

De publieke omroepen gaan met elkaar concurreren om programma's uitgezonden te krijgen. Ze mogen vanaf 2008 commerciële activiteiten…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Dit blijkt uit de toekomstvisie op de Publieke Omroep, die het kabinet vrijdag heeft gepresenteerd. Staatssecretaris Medy van der Laan van Media vindt het logisch de omroepen commerciële ruimte te geven nu hun publieke taak wordt teruggeschroefd. Ze moeten vooral het maatschappelijk debat aanzwengelen en programma's maken voor hun eigen achterban. De centrale raad van bestuur, de overkoepelende instantie, kan programma's bestellen, budgetten verdelen en zendtijd toewijzen. Maar de omroepverenigingen blijven verantwoordelijk voor de inhoud van de programma's en krijgen de garanties dat hun programma's worden uitgezonden.
PO-voorzitter Harm Bruins Slot kan zich in grote lijnen vinden in het akkoord. Hij vindt dat de politiek een duidelijke keuze heeft gemaakt voor een eenduidige aansturing van het bestel door de raad van bestuur. Toch denkt hij dat er voldoende waarborgen zijn ingebouwd om te voorkomen dat er een staatsomroep ontstaat.

related partner content for mobile comes here

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer kraken het nieuwe omroepbestel. ‘De ledenomroepen blijven overeind, maar het is een raad van bestuur die gaat over de programmering en een groot deel van het budget', zegt PvdA-Tweede-Kamerlid Van Dam. Hij spreekt over de ‘sloop' van de publieke omroep en een ‘,stap op de weg naar een staatsomroep'. De ChristenUnie noemt het nieuwe bestel ‘een in zichzelf tegenstrijdig compromis, dat te weinig uitgaat van de eigen waarde van de omroepverenigingen’.
LPF-Twee-Kamerlid Kraneveldt is ‘zwaar teleurgesteld'. De LPF pleit voor een publieke omroep, waarin ook plaats is voor muziek, amusement en voetbal. ‘Iedereen betaalt ervoor, dus iedereen moet er iets van zijn gading kunnen vinden.' De SP vindt dat de plannen van Van der Laan het publieke bestel verzwakken. De omroepverenigingen moeten volgens SP-Tweede-Kamerlid Vergeer naar eigen inzicht programma's kunnen maken en ook cultuur en amusement kunnen uitzenden. Halvering van hun budgetten is dan ook ‘onwenselijk en onverstandig' (ANP/Volkskrant).

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in