Overslaan en naar de inhoud gaan

Politici verdacht van Wikipedia manipulatie

Medewerkers van parlementariërs in de Verenigde Staten ondernemen geregeld pogingen om de inhoud van de internetencyclopedie Wikipedia…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Dat bericht RTL Z op basis van de berichtgeving van de open en gratis internetencyclopedie zelf. Onderzoekers van Wikinews, de nieuwspagina van de Wikipedia, ontdekten aan de hand van ip-adressen dat medewerkers van verschillende Senatoren biografieën hebben gewijzigd. De zaak kwam aan het licht nadat werd ontdekt dat in de biografie van de vooraanstaande Republikeinse Senator Norm Coleman enkele compromitterend geachte zaken waren verwijderd. Zo haalde een medewerker van Coleman de mededeling weg dat de Republikein als student nog een liberale Democraat was. Ook zijn lemma’s veranderd door medewerkers van Senatoren, die politiek niet in de smaak vielen. Een assistent van Democraat Joe Biden haalde informatie weg over vermeend plagiaat door de Senator. Vanaf dezelfde computer is ook de beschrijving van de Palestijnse Hamas veranderd. De Senaatsmedewerker verwijderde de mededeling dat deze terroristische organisatie ook projecten voor maatschappelijk welzijn initieert.

related partner content for mobile comes here

Veranderingen aanbrengen in is gemakkelijk, omdat de internet-encyclopedie toegankelijk is voor iedereen. Ondanks die gevoelige open structuur, noemde wetenschappelijk tijdschrift Nature de internet-encyclopedie even betrouwbaar als de gerenommeerde Britannica. Dat komt door strenge sociale controle op Wikipedia. Vaste medewerkers kijken elke wijziging en elk nieuw lemma na. Ook kan iedereen in de ‘geschiedenis’ van de encyclopedie bekijken wie (welk ip-adres of, indien opgegeven, welke naam) er wat heeft aangepast. Zo komt ook vermeende fraude of censuur redelijk gemakkelijk aan het licht.

Overigens heeft Nederland sinds kort ook een vermeend geval van Wikipedia fraude. Weblog GeenStijl nagelt mediwiet-voorvechtster en Gronings gemeenteraadslid Fleur Woudtra aan de schandpaal als de “allereerste betrapte nederlandse politica die haar eigen Wikipedia-entries aanpast.”? Het weblog meldt dat Woudstra ook vanaf haar computer de feiten in Wikipedia naar haar hand zou hebben gezet. Eén van haar vergrijpen volgens het log: “Zo heeft mevrouw er hoogstpersoonlijk voor gezorgd dat de zin ‘In de gemeente Groningen viel zij op daar haar strijd tegen drugsoverlast’ werd veranderd in het zetelwinnende ‘In de gemeente Groningen viel zij op door haar langdurige strijd tegen hardnekkige drugsoverlast.’”?

Of het met de aantijgingen te maken heeft is niet duidelijk, maar de van Woudstra is genomineerd voor een verwijdering uit de internet-encyclopedie.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in