Overslaan en naar de inhoud gaan

Onbeperkt verlof: vrijheid of valkuil?

Werknemers die zelf bepalen hoeveel verlof ze opnemen. Klinkt geweldig, maar werkt het?
Vincent Mispelblom Beyer
© Beeld: Dick van der Lecq
Vincent Mispelblom Beyer
© Beeld: Dick van der Lecq

KPN heeft dit jaar als eerste grote Nederlandse bedrijf onbeperkte vakantiedagen ingevoerd. Werknemers bepalen zelf hoeveel verlof ze opnemen, mits ze hun werk goed doen en hun verantwoordelijkheid nemen. Dit klinkt geweldig, ik ben benieuwd naar de uitwerking ervan. En wat hebben wij er in de reclame aan?

Grote bedrijven als Netflix en Patagonia hebben al flexibele verlofregelingen, en hun ervaringen laten zien dat onbeperkt verlof goed werkt, maar niet zonder randvoorwaarden.

Netflix: vrijheid onder voorwaarde

Netflix introduceerde onbeperkt verlof al in 2004 met een helder uitgangspunt: zolang je je werk goed doet, bepaal je zelf hoeveel vakantie je neemt. Ceo Reed Hastings was ervan overtuigd dat vrijheid en verantwoordelijkheid hand in hand gaan. Medewerkers konden zonder limiet verlof opnemen en de enige norm was dat het werk niet mocht lijden onder hun afwezigheid.

In de eerste jaren leidde dit beleid nog niet tot een golf van ontspannen werknemers. Integendeel: de stress op de werkvloer nam toe want velen namen juist mínder vakantie dan voorheen. Waarom? Omdat er geen duidelijke richtlijnen waren. In een omgeving waar collega’s doorwerken en leidinggevenden geen expliciet voorbeeld geven, ontstaat een impliciete prestatiedruk. Niemand wil de eerste zijn die (te veel) vrij neemt. Zonder duidelijke kaders voelde onbeperkt verlof eerder als een loyaliteitstest dan als een echt voordeel.

Pas nadat Netflix actief begon met het stimuleren van verlof – door het hoger management vakantie te laten nemen en dit aan iedereen te laten zien – begon het beleid vruchten af te werpen. Creativiteit bloeide op, medewerkers keerden uitgerust terug na verlof en de werkcultuur werd gezonder. Vrijheid zonder duidelijke gedragsnormen werkt blijkbaar niet goed.

Patagonia: vrijheid met een doel

Patagonia, het bekende outdoor-merk, heeft een goede reputatie op het gebied van moderne arbeidsvoorwaarden en duurzaamheid. Het bedrijf voert al jaren een onbeperkt verlofbeleid voor senior medewerkers, gebaseerd op het vertrouwen dat werknemers goed voor zichzelf kunnen zorgen zonder het bedrijf en de collega’s te schaden.

(Ik vind het dan wel weer opvallend dat dat vertrouwen alleen voor de senioren geldt... maar er zijn meer bedrijven waar de verlofregeling alleen voor de hogere regionen geldt en niet voor de produktie-medewerkers).

Wat Patagonia onderscheidt, is dat de bedrijfscultuur specifiek gericht is op balans tussen werk en privé. De nadruk ligt niet alleen op productiviteit, maar ook op persoonlijke ontwikkeling en welzijn. Medewerkers worden actief aangemoedigd om hun verlof op te nemen en tijd door te brengen in de natuur – een waarde die perfect aansluit bij het merk en de missie van het bedrijf.

Deze aanpak voorkomt het Netflix-dilemma van de prestatiedruk. Omdat ontspanning en buitenactiviteiten een integraal onderdeel vormen van de bedrijfscultuur, voelen werknemers zich niet schuldig als ze vrij nemen. Hierdoor blijft het werkplezier hoog en wordt burn-out voorkomen.

Het psychologische effect van onbeperkt verlof

Wat laten deze voorbeelden zien? Dat onbeperkt verlof goed begeleid moet worden. Het klinkt als een geweldige arbeidsvoorwaarde, maar zonder de juiste cultuur kan het averechts werken. Mensen zijn nou eenmaal zekerheidszoekers: ze willen weten wat normaal is, wat acceptabel is en waar de grenzen liggen. Wanneer dat ontbreekt, ontstaat onzekerheid – en onzekerheid leidt bijna nooit tot ontspanning.

Netflix heeft dit ervaren en moest actief sturen op het nemen van verlof. Patagonia vermijdt het probleem door ontspanning en buitenactiviteiten structureel te integreren in de bedrijfscultuur. Het succes van onbeperkt verlof hangt af van hoe goed het beleid aansluit bij de bedrijfscultuur.

Wat betekent dit voor bureaus?

In een sector waarin overwerk eerder regel dan uitzondering is, kan onbeperkt verlof voor bureaus een gamechanger zijn. Als mijn informatie goed is, doen Truus, Megawatt en ACT.agency dit al. Creativiteit is onze core business, en die floreert niet onder constante werkdruk, juist momenten van afstand en ontspanning leiden tot nieuwe inzichten. Of dat nou in het bos is, of in een museum. Bureaus die onbeperkt verlof goed implementeren, kunnen rekenen op werknemers die frisser, innovatiever en beter uitgerust zijn om op hoog niveau te presteren.

Daarnaast speelt employer branding een rol. Generatie Z zoekt naar werkgevers die flexibiliteit en welzijn serieus nemen. Een onbeperkte verlofregeling kan een bureau positioneren als vooruitstrevend en aantrekkelijk voor jong talent.

Conclusie: begeleide vrijheid werkt!

Onbeperkt verlof kan werken, maar alleen als het bedrijf er actief op stuurt. Zonder duidelijke gedragsnormen riskeren bedrijven dat werknemers juist mínder verlof opnemen – met alle negatieve gevolgen van dien. Een succesvolle implementatie vereist niet alleen een beleid, maar ook een cultuur waarin rust nemen wordt gewaardeerd en gestimuleerd. De sleutel ligt niet in onbeperkte verlofdagen, maar in een werkomgeving waarin rust wordt gezien als een investering in productiviteit – en niet als een teken van zwakte.

Vincent Mispelblom Beyer is met Flexfirm al jaren actief als headhunter voor reclamebureaus en communicatieafdelingen van adverteerders. Daarnaast werkt hij als loopbaancoach.

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid
John Broekx

Hoi Vincent, is er ook iets bekend van het effect van onbeperkt verlof op de onderlinge verhoudingen tussen collega's? Ik ben het overigens volledig eens met je laatste zin. Maar hoe zorg je ervoor dat er geen scheve gezichten op de werkvloer ontstaan?

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in