Overslaan en naar de inhoud gaan

De rode biet is het eerst aan de beurt bij de biologische transitie van groentemerk Hak

Toekomstplannen omvatten de overgang naar biologische boerenkool, zuurkool en sperziebonen volgend jaar.
Bieten in pot
Bieten in pot
Bieten in pot
Bieten in pot

Hak waagt zich dit najaar op het biologische pad, beginnend met de introductie van biologische rode bieten. Het bedrijf heeft grote plannen en wil tegen 2027 volledig overschakelen naar biologische productie voor Nederlandse gewassen. In hun streven naar biologische productie beweert Hak dat alle rode bieten biologisch zullen worden, zonder dat er een aparte biologische productlijn voor hoeft te worden opgezet.

In januari van dit jaar kondigde Hak de transitie naar biologisch al aan.

Robuust

Volgens Hak is de keuze voor rode bieten ingegeven door hun robuuste karakter en korte teelttijd, waardoor ze minder gevoelig zijn voor onkruid, ongedierte en schimmels. Toekomstplannen omvatten de overgang naar biologische boerenkool, zuurkool en sperziebonen volgend jaar, evenals onderzoek naar biologische teelt en verwerking van andere lokale groenten en peulvruchten.

Hoewel Hak positieve geluiden laat horen, ligt er een uitdaging in het verschiet, zoals de teler Johannes Straver benadrukt. Biologische teelt vereist meer inspanning en aandacht, aangezien kunstmest en chemische gewasbeschermingsmiddelen niet kunnen worden gebruikt.

Niet duurder

Hak stelt dat de prijs van hun biologische bieten niet zal stijgen voor de consument. Ze pleiten echter voor overheidssteun, zoals een btw-verlaging, om de aantrekkelijkheid van biologische producten te vergroten.

Hoewel CEO Nicole Freid de urgentie benadrukt, roept dit ambitieuze plan ook vragen op. Het pad naar volledige biologische teelt in slechts enkele jaren lijkt een enorme uitdaging te zijn, en de vraag blijft of de Nederlandse landbouwsector en consumenten gereed zijn voor deze overgang. De impact op de kwaliteit en beschikbaarheid van de producten blijft een open vraag.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al abonnee? Log hier in