Overslaan en naar de inhoud gaan

De effectiefste campagnes zetten video in als belangrijkste kanaal

Warc onderzocht de winnaars van de Cannes Lions 2017 en komt tot 4 centrale thema's.
Miniatuurvoorbeeld
Miniatuurvoorbeeld

De onderzoekers richtten zich op de 122 inzendingen voor de categorie Creative Effectiveness Lions. In deze categorie bevinden zich campagnes die meetbare resultaten kunnen laten zien over een langere termijn. Dat wil zeggen; aantoonbaar businesseffect, of het in gang zetten van culturele verandering en/of het behalen van ‘brand purpose’.

De inzendingen behaalden al eerder een prijs, of stonden op de shortlist in een andere categorie.

Wat blijkt: online video is – meer dan voorgaande jaren-het belangrijkste kanaal als je kijkt naar effect. Televisie blijft zeker effectief bij campagne met grotere budgetten, maar helemaal in combinatie met social media. Bijvoorbeeld bij de twee campagnes van Britse retailer John Lewis (’Man on the Moon’ en ’Tiny Dancer’); deze campagnes werden ontwikkeld rondom een televisiecommercial die ook goed gedeeld werd via social media.

related partner content for mobile comes here
Er is iets misgegaan bij het weergeven van de video. Ververs de pagina om het opnieuw te proberen.

 

 

Dit komt overeen met Brits onderzoek dat zegt dat televisie significant effectiever wordt indien gecombineerd met online kanalen.

Effectieve campagnes met kleinere budgetten maakten met name gebruik van de combinatie online video met pr (en social media). Bijvoorbeeld ’ManBoobs4Boobs’ (MACMA) en ’Beauty Tips by Reshma’ (Make Love Not Scars).

 

 

Een andere trend: het gebruik van activatie om het pr-effect te versterken. Bijvoorbeeld in de campagne ’Van Gogh’s Bedrooms: Let Yourself In’.

 

En: social media wordt in alle campagnes ingezet, maar is -steeds vaker- niet het kanaal dat centraal staat in de strategie. Succesvolle campagnes gebruiken het vaker als ondersteunend of als een versterkend kanaal.

Purpose-led advertising is een belangrijk thema onder de Cannes-winnaars dit jaar. Veel kleinere campagnes konden met een sociaal thema - en met de inzet van pr, video en social media- veel impact creëren. De juryleden keken echter kritisch naar werk dat weliswaar een purpose-insteek had, maar toch niet authentiek bleek, of integer.

Daarnaast blijkt dat mensen sociale campagnes weliswaar waarderen, maar niet altijd persoonlijk relevant vinden. De campagne, hoe goed bedoeld ook, schiet in zo’n geval dus zijn doel voorbij. Een campagne die hier wel in slaagt is ’Share the Load’ (Ariel).
 

Er is iets misgegaan bij het weergeven van de video. Ververs de pagina om het opnieuw te proberen.

 

Dankzij de tone of  voice en het sterke verhaal dat relevant is voor het merk, is dit een sterke campagne aldus de jury.

Tot slot: zonder emotie geen creatieve effectiviteit. Dat blijkt uit de cijfers: het aantal campagnes dat het afgelopen jaar emotie als middelpunt van de creatieve strategie inzette, steeg met 71 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Goede voorbeelden hierbij zijn ’Sarah and Juan’ (Extra Gum) en ’Help a Child Reach 5’.

Er is iets misgegaan bij het weergeven van de video. Ververs de pagina om het opnieuw te proberen.

 

Lees hier de executive summary van het onderzoek (pdf)

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in