Staatsloterij en vreemdgaan
Vanmorgen las ik in de Volkskrant dat de directeur van de Staatsloterij, Yvonne van Oort, beveiligd wordt. Sinds de kritiek op haar hoge salaris wordt ze bedreigd. Absurd dat dat nodig is in Nederland. Los van het feit dat het sowieso crimineel is mensen te bedreigen, snap ik het ook niet. Want wie is nu echt verantwoordelijk voor die situatie. Vergelijk het met vreemdgaan….
Wat mij altijd al heeft verbaasd, is dat mannen, als ze hun echtgenote betrappen bij het op heterdaad verrichten van de daad met iemand anders, hun agressie richten op de man waarmee ze ligt te rollebollen. Belachelijk……je partner gaat immers vreemd. Die kerel doet alleen maar wat jezelf ook leuk vindt. Je moet in die situatie natuurlijk boos worden op je vrouw, zij is verantwoordelijk (of op jezelf, want hoe is het zover gekomen?). Of ik er in de praktijk ook zo over denk, weet ik gelukkig niet. Maar rationeel gezien wel.
Vacatures
Externe communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisAccountmanager
SpottaAccountmanager New Business
SpottaZo is het ook bij de Staatsloterij. Wie is er nu voor verantwoordelijk dat Yvonne van Oort euro 420.000 verdient? Zeg jij tegen je baas als die aankondigt je salaris te verdubbelen ‘nou doe maar niet dat ben ik niet waard in deze functie’? Denk het niet.
De discussie over moraal is natuurlijk wel erg actueel sinds de crises. In deze tijden mag je steeds meer verwachten van medewerkers en zeker van managers dat hun beloning past bij de financiele situatie van het bedrijf. En dat een beetje in verhouding is met wat andere mensen bij andere bedrijven in soortgelijke functies verdienen. De buitensporige beloningen bij de Angelsakische banken zijn ook waanzinnig. En als ik het nieuws een beetje volg, hebben ze nog niets geleerd. Maar bij de Staatsloterij is dat toch wel even anders. Daar gaat het niet over miljoenenbonussen en de resultaten waren bovendien goed.
Zij die het arbeidscontract met Yvonne van Oort hebben afgesloten, zijn mijns inziens hoofdverantwoordelijk. De Raad van Commissarissen dus. Die moeten toch vooraf bedenken wat ze over hebben voor het invullen van de functie van algemeen statutair directeur van een bedrijf met ongeveer 125 medewerkers en een omzet van bijna 800 miljoen. En als ze dan op een salaris van ongeveer 284.000 euro per jaar uitkomen (exclusief pensioenvoorziening en bonusregeling ziet het er al heel anders uit) ‘so be it’ (bron:jaarverslag 2008).
Of je nu vindt dat van Oort teveel of te weinig verdient, doet er helemaal niet toe. De RvC had dat bedrag er klaarblijkelijk voor over. En als de politiek of de rest van Nederland het daar niet mee eens is, moeten ze de RvC daarop aanspreken.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid