Schrijftip #6: let op je alinealengte
Hoe lang is een alinea?
Na vijf of zes regels mag je wat mij betreft een nieuwe alinea beginnen. De meeste ervaren copywriters houden deze lengte aan. Te kort ziet eruit alsof de tekst een tand mist. Te lang ontmoedigt en trekt optisch ongewenst veel aandacht. De taalpolitie pakt je echt niet op als je een keer vier of zeven regels gebruikt, maar vijf tot zes is een fijn gemiddelde voor je lezer. Het geeft hem rust en overzicht, waardoor je boodschap beter overkomt. Je moet wel met een paar dingen rekening houden.
Goede teksten, slechte teksten
Zit je net lekker in je verhaal en wil je na zes regels nog meer informatie kwijt: schrappen of een nieuwe alinea beginnen. Let wel op dat je geen hinderlijke breuk in je betoog krijgt. Je kunt niet midden in je tekst een nieuwe alinea beginnen zonder na te denken over een goede slotzin en een pakkende openingszin voor de volgende alinea. Zie elke alinea als een GTST-aflevering: fris beginnen en aan het eind een lekkere cliffhanger.
Vacatures
Externe communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisAccountmanager New Business
SpottaAccountmanager
Spotta
Raketwetenschap
Het is al zo moeilijk om de aandacht van een lezer vast te houden, dus kun je maar beter overzichtelijke tekstblokken van ongeveer gelijke lengte maken. Dat geeft het oog van je lezer rust. Bepaal zelf je voorkeur voor alinealengte: het is geen wiskunde. Als je maar continu bedenkt dat je schrijft om het leven van je lezer aangenamer te maken. En daar gaat het een communicatieprofessional om, toch?
Kort of lang van stof?
Overzichtelijke alinea's maken is iets anders dan korte teksten schrijven. De vraag is, hoe je het beste de aandacht van je publiek pakt. In dit filmpje zie je acteur Alan Rickman met een glas thee. Heb je weinig geduld, kijk dan naar het origineel van tien seconden. Maar wil je jezelf trakteren op een visueel spektakel, trek dan zeven minuten van je tijd uit en zet het geluid lekker hard.
Schrijftips
• Hou vijf tot zes regels per alinea aan
• Zet een passende en pakkende subkop boven elke alinea
• Laat de alinea's soepel op elkaar aansluiten met slot- en openingszinnen
Lees ook
#1: varieer in zinslengte">Schrijftip #1: varieer in zinslengte
#2: praat normaal">Schrijftip #2: praat normaal
#3: schrijf vanuit je lezer">Schrijftip #3: schrijf vanuit je lezer
#4: hou vaart in je tekst">Schrijftip #4: hou vaart in je tekst
#5: gebruik (sub)koppen">Schrijftip #5: gebruik (sub)koppen
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid