Overslaan en naar de inhoud gaan

Promotieonderzoek: 'Overheid te terughoudend in bestrijding van overgewicht'

De maatregelen van de overheid op het gebied van publieke gezondheid is zijn niet effectief. Een integrale aanpak werkt wel. Dat advies…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Het proefschrift gaat zowel in op effectiviteit van landelijk beleid als van lokaal beleid. Wat betreft het lokale beleid wordt geconcludeerd dat veel landelijke kennis niet bij gemeenten bekend is en dat de meeste gemeenten te weinig gebruik maken van hun mogelijkheden voor het voeren van effectief beleid.

related partner content for mobile comes here

De oplossing zit volgens De Gouw in een langjarig integraal beleid en een goede uitvoering waaraan diverse partijen, zoals scholen, overheid, sportverenigingen, horeca, buurtwerk en detailhandel meewerken. Het gaat erom dat mensen niet alleen meer bewegen maar ook gezonder eten en dat hun omgeving is ingericht op een manier die dit stimuleert. Bijvoorbeeld door snelfietspaden, meer sportlessen op school en gezond eten in kantines.

De Gouw: "Uit onderzoek blijkt dat het werkt om een hele wijk te 'marineren' met een anti-overgewicht sausje." Een succesvol voorbeeld dat beschreven wordt in het proefschrift van De Gouw, is een project in twee Franse dorpen. De universiteit van Lille gaf voorlichting op scholen en introduceerde voedingslessen. Ook gaven de scholen meer sportlessen en waren er ouderbijeenkomsten over gezond eten en bewegen. Daarnaast konden de scholieren gratis sporten bij verenigingen. Ook de detailhandel, vrijwilligersorganisaties en de horeca droegen hun steentje bij. Na acht jaar was het overgewicht onder de jeugd gehalveerd. De Gouw: "Het is een flinke investering, maar wel een investering die op de lange termijn kostenbesparend is. Als je alleen naar de uitgaven kijkt, iets wat nu te veel gebeurt, doe je het probleem tekort".

De Gouw adviseert het ministerie van VWS om meer bij andere ministeries aan te dringen op bijdragen aan goed beleid. "Denk aan de invoering van een vettax of de aanleg van snelfietspaden. En gezonde broodjes en kraanwater in kannen in sportkantines." Overgewicht zou in de ideale situatie de verantwoordelijkheid zijn van het hele kabinet. Uit onderzoek in andere landen blijkt dat dit werkt. Ministeries moeten samenwerken en gemeenten moeten de urgentie van het probleem gaan inzien.

Het onderzoek:

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in