Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook communicatiesector kent glazen plafond

Vrouwen in de zakelijke dienstverlening krijgen in vergelijking met andere sectoren het minst vaak een hoge positie in hun bedrijf. Ook…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Vrouwen in de zakelijke dienstverlening krijgen in vergelijking met andere sectoren het minst vaak een hoge positie in hun bedrijf. Ook als vrouwen eenmaal een hogere positie hebben, is het in de zakelijke dienstverlening het lastigst om door te dringen naar de echte top. Andere sectoren waar vrouwen moeilijk aan de top komen, zijn handel, vervoer, opslag en communicatie. In de niet-commerciële sector hebben vrouwen het minste last van het zogeheten glazen plafond. In alle sectoren is nog sprake van ondervertegenwoordiging van vrouwen in hogere posities.

Dit blijkt uit het rapport 'Vrouwen in hogere functies', dat demissionair staatssecretaris Phoa van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar de Tweede Kamer heeft verzonden. De onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om in verschillende sectoren te vergelijken hoe toegankelijk de hoogste posities zijn voor vrouwen.
Opvallend is dat vrouwen in sommige sectoren moeilijk tot hogere functies doordringen, maar vervolgens gemakkelijker op echte topposities terechtkomen. Dit is bijvoorbeeld het geval in de financiële dienstverlening en in de handel. Ook het omgekeerde komt voor. In de horeca is het voor vrouwen eenvoudiger om door te stromen naar hogere functies, dan om vanaf deze functies door te dringen tot de top.
De voor het onderzoek ontwikkelde methode kan in de toekomst worden gebruikt om te volgen of vrouwen in diverse sectoren vaker op hoge posities komen. Daarnaast kan de methode zo worden aangepast dat afzonderlijke bedrijven het instrument in de toekomst zelf kunnen toepassen. Op grond van eigen gegevens kunnen bedrijven dan hun plaats bepalen ten opzichte van andere bedrijven in vergelijkbare of andere sectoren. Dit kan voor bedrijven een stimulans zijn om maatregelen te nemen om de doorstroom van vrouwen te bevorderen.
Tot slot is het mogelijk dat ook andere landen de ontwikkelde methode gaan toepassen. Op die manier wordt een internationale vergelijking mogelijk. De ontwikkeling van zo'n internationale 'benchmark' is een onderdeel van het project Mixed. Dit project heeft tot doel om vrouwen en mannen gelijke kansen op het werk te geven.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al abonnee? Log hier in