Overslaan en naar de inhoud gaan

5 tips voor mobiele video

Hier moet je op letten in je videostrategie voor mobiel.
Miniatuurvoorbeeld
Miniatuurvoorbeeld

In de trein of op de achterbank een serie of film kijken. Aan de lunchtafel een video delen met je collega’s. We kijken steeds meer video en doen dit steeds minder op de traditionele beeldschermen. Vroeger gold het motto: ‘hoe groter, hoe beter’ met plasmaschermen die de hele muur beslaan.

related partner content for mobile comes here

Tegenwoordig hebben we video graag letterlijk in onze broekzak en kijken dus op kleinere schermen, zoals tablets of smartphones. Onderzoek van Cisco wijst uit dat 78 procent van al het mobiele dataverkeer in 2021 zal bestaan uit video.

Video kijken op een mobiel apparaat vraagt om een andere manier van video’s produceren en online plaatsen. Gelukkig hebben we nog vier jaar om video zo mobiel vriendelijk mogelijk te maken. Om je te helpen zetten we 5 tips op een rij waar je op moet letten in je video strategie voor mobiel.

Horizontaal of verticaal?


De meer traditionele schermen maakten het gemakkelijk: er was vrijwel één manier om content aan te bieden. Dat is met mobiele apparaten wel anders en je moet rekening houden met het feit dat mensen het beeld op twee manieren kunnen bekijken: horizontaal en verticaal.

De meer traditionele schermen maakten het gemakkelijk: er was vrijwel één manier om content aan te bieden. Dat is met mobiele apparaten wel anders en je moet rekening houden met het feit dat mensen het beeld op twee manieren kunnen bekijken: horizontaal en verticaal.

Lange tijd rustte er een taboe op verticale video, maar tegenwoordig wordt het steeds meer geaccepteerd. Het is de meest natuurlijke manier om je telefoon verticaal vast te houden, bijvoorbeeld als je door je tijdlijn op Facebook scrolt. Denk aan apps als Snapchat en Periscope die draaien op verticale video’s. Steeds meer bedrijven voegen deze manier van video’s verspreiden toe aan hun marketingmix.

Snapchat Story Tips door Casey Neistat voor the New York Times

Naast de diversiteit in apps en verschillende momenten van kijken, ligt het ook aan de content die iemand bekijkt. Kortere video’s en talking heads lenen zich prima voor verticaal kijkplezier. Dit terwijl series of langere films vaak nog wel in (horizontale) landscape modus worden gefilmd en dus ook op deze manier worden bekeken.

To advertise or not to advertise?
Het aantal mobiele kijkers groeit dus gestaag en dat zal voorlopig wel even zo doorgaan. Tegenwoordig is er in steeds meer openbare ruimtes wel draadloze verbinding, bijvoorbeeld in de trein en de meeste café’s. Echter, deze is niet altijd even betrouwbaar of snel, waardoor mensen er soms nog voor kiezen om video via mobiele data te bekijken.

Dit terwijl video nogal veel data vereist. Daar komt ook nog bij dat de meeste video’s advertenties bevatten. Een studie wijst uit dat advertenties tussen de 18% en 79% van de mobiele data opslurpen. Het percentage wordt hoger zodra er visuele elementen worden toegevoegd.


Dit is ook de grootste reden dat YouTube in 2018 stopt met de ‘unskippable ads’ aan het begin van veel video’s. Deze worden ingekort en kunnen in het nieuwe jaar altijd worden overgeslagen. Zo wil YouTube smartphonegebruikers tegemoet komen die volledig leunen op hun mobiele data.

Interactiviteit voor mobiel
Steeds vaker kom je video’s tegen die interactieve elementen bevatten: een titel waar je op kunt klikken of waar je het verloop van de video bepaalt. Deze interactiviteit verhoogt de engagement onder kijkers van de video. Toch lijken de meeste van deze video’s nog niet geoptimaliseerd voor mobiele apparaten. Sommige interactieve video’s zijn relatief ‘zwaar’, waardoor ze een langere laadtijd hebben. Of ze bevatten buttons die slecht leesbaar zijn op een klein scherm.

Toch betekent dit niet dat je interactiviteit in video achterwege moet laten. Het betekent slechts dat je het succes van interactieve video naar mobiel moet vertalen. Neem YouTube, die de verouderde Annotations per 2 mei gedag zeggen. Deze interactieve elementen werken alleen op desktop en zijn niet te zien op mobiele apparaten.

Ter vervanging stellen ze Cards en End Screens in. Deze interactieve elementen werken op zowel desktop als mobiel. Echter, uit reacties op dit bericht blijkt dat het de interactiviteit van YouTube-filmpjes eerder verkleint dan vergroot. Een oplossing is om uit te wijken naar een alternatief online video platform, bijvoorbeeld om een video als onderstaande te kunnen creëren.



Zorg voor de juiste ondersteuning


Behalve interactieve elementen optimaliseren voor mobiel, is het van belang de juiste ondersteuning voor je video te kiezen. Alle webbrowsers hebben één voor één hun ondersteuning voor Adobe Flash Player stopgezet. Dit door de vele storingen en haperingen in content die draaide op Flash. Naast het feit dat Adobe Flash Player niet meer wordt ondersteund door browsers op een desktop, heeft dit ook gevolgen voor de browsers en content voor mobiele apparaten.



ove4.png
ove4.png



Dit komt omdat zowel Android als iOS Flash Player niet ondersteunen. Flash content is niet geschikt voor touchscreens, omdat het reageert op muisklikken, die niet aanwezig zijn met touch. Daarbij zorgt Flash voor een kortere levensduur van je batterij en voor videobeelden die met haperingen of helemaal niet worden afgespeeld.

Een goed alternatief, en uitermate geschikt voor mobiel, zijn Custom CSS en HTML5.



Beeld zegt meer dan woorden


Als je door je tijdlijn op Facebook scrolt, kom je zeker meerdere video’s tegen. Deze video’s worden zonder geluid afgespeeld. Vervolgens is er de mogelijkheid het geluid aan te zetten, maar dit wordt door een grote meerderheid niet gedaan. Het is dus belangrijk om videocontent te maken die tot de verbeelding spreekt en eigenlijk geen geluid nodig heeft.



ove5.png
ove5.png



Heeft je video echt tekst nodig? Dan is een andere optie om video’s te voorzien van ondertiteling. Facebook stelt zelfs dat video’s met ondertiteling 12% langer bekeken worden. Daarom hebben ze het proces voor het ondertitelen van video gemakkelijker gemaakt. En zodra iemand ervoor kiest wel het geluid aan te zetten, dan verdwijnt de ondertiteling vanzelf.

stelt zelfs dat video’s met ondertiteling 12% langer bekeken worden. Daarom hebben ze het proces voor het ondertitelen van video gemakkelijker gemaakt. En zodra iemand ervoor kiest wel het geluid aan te zetten, dan verdwijnt de ondertiteling vanzelf.



Wat nu?


Zoals je merkt, heeft het nogal wat voeten in de aarde om te zorgen dat je video optimaal presteert op mobiel. Echter, het is een tijdelijke investering die zich meer dan terug zal betalen. En hoe eerder je ermee begint, hoe beter.

Mobiele video is slechts één manier om je content te delen. Ontdekken welke mogelijkheden en manieren er nog meer zijn? Kom dan naar het Online Video Event op 27 juni

Mobiele video is slechts één manier om je content te delen. Ontdekken welke mogelijkheden en manieren er nog meer zijn? Kom dan naar het Online Video Event op 27 juni

 

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in