Post-vacation blues
Nu het laatste vakantiewasje aan de lijn hangt en de koffers weer zijn opgeborgen, grijnst de komende maandagochtend je vals toe. Je moet weer aan het werk, en je voelt een heftig depressiegebied met zware neerslag bij je binnen trekken. Een typisch geval van Post Vacation Blues.
Vakantie... Het was misschien te warm of te nat, en de Wifi was ruk als vanouds; maar het was toch een heerlijke vakantie. Vakantie is vrijheid, even doen waar je zin in hebt. Zonder de sleur en de regelmaat van alle dag leek het werk ver weg. Ver weg maar toch ook zo dichtbij. Want juist in een periode van afstand nemen en onverwachte dagindelingen overpeinzen we wat we aan het doen zijn met ons leven. Of de baan die we hebben nou wel zo’n goed idee is. Misschien toch maar eens switchen?
Vacatures
Accountmanager
SpottaExterne communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisAccountmanager New Business
SpottaPerspectief
Dat is een heel normaal verschijnsel. Vakantie is ontspannend en vermindert stress en angst. In mijn werk zie ik een piek in de aanmeldingen voor een nieuwe baan in september en januari. Na een vakantieperiode dus. Even geen online meetings, geen deadlines of kinderen die direct met koorts bij de BSO moeten worden opgehaald. Daardoor is er weer ruimte voor rust. Tijdens een lange bergwandeling of vanaf een exotische veranda kun je je werk beter in perspectief plaatsen dan wanneer je thuis bent, ondergedompeld in de sores van alle dag. Bovendien heb je de tijd het eens goed te bespreken met degene met wie je op vakantie bent, meestal iemand die dicht bij je staat.
Maar wat doen we met deze gedachten? Negeren is een slecht idee. Zo’n gedachte komt niet voor niets naar boven, en gaat ook niet zo makkelijk weer weg. Het is dus de moeite waard om hem te onderzoeken. Een klant die een prijswinnend concept afkeurt, collega’s die zich jouw idee toe-eigenen en werk doen waar je geen zin in hebt. De uitdaging en ambitie zijn verdrongen door de routine en sleur, je vindt dat het bedrijf stil staat en jij wil juist verder. Maar als dit je leven gaat beheersen, ben je op weg naar een burn-out of een bore-out. Een vakantie is dan een ideaal middel om je daarvan bewust te worden.
Gaan? Of toch blijven?
Het gras lijkt natuurlijk altijd groener aan de overkant. En soms is dat ook echt zo, omdat het gras aan de overkant veel beter wordt verzorgd en daarom ook echt veel groener is. En als je denkt dat je in een andere situatie beter af bent, waarom zou je dan op een dor grasveld blijven waar je niet gelukkig bent?
Maar voordat je je baan opzegt, doe je er goed aan eerst te onderzoeken of er iets kan veranderen om het werk weer de moeite waard te laten worden. Ik hoor in gesprekken met mensen die ik in coaching heb dat er onvrede is opgekropt zonder dat deze ooit besproken is. Daar valt met een open gesprek wellicht nog veel te winnen. Je hebt trouwens ook niets te verliezen.
Kijk daarnaast eens goed naar je werk-privé-balans. Is die nog op orde of is het goed hier in te grijpen? Ga sporten, want dat vermindert de stress in je lijf.
Soms kan het ook helpen om nieuwe doelen te stellen die je werk interessanter maken. Gebruik de inzichten die je opdeed in je vakantie en bespreek dat intern.
Verken je deze mogelijkheden niet, en wissel je wel van baan, dan is de kans groot dat je je oude problemen meeneemt naar je nieuwe werk. En dan heb je al snel geen oog meer voor het groenere gras.
Vincent Mispelblom Beyer is met Flexfirm al jaren actief als headhunter voor reclamebureaus en communicatieafdelingen van adverteerders. Daarnaast werkt hij als loopbaancoach.
Lees ook
- Bureaus Zijn mannen beter in salarisonderhandelingen?
- Carriere Geen loonsverhoging, wel een duurdere titel
- Carriere Wat er misgaat op LinkedIn en hoe het beter kan
- Carriere Eerlijk zijn (tegen de headhunter) duurt het langst
- Gedragsverandering Reclamemakers zouden alleen nog maar verantwoord moeten verleiden
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid