Overslaan en naar de inhoud gaan

Kritiek Opta op veiling telecomfrequenties

Telecomwaakhond Opta heeft kritiek op het ministerie van Economische Zaken rond de veiling van de telecomfrequenties.
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Bij de veiling van telecomfrequenties in april konden bestaande netwerkeigenaren KPN, Vodafone en T-Mobile slechts beperkt frequentieruimte kopen, om zo de markt toegankelijker te maken voor nieuwkomers. EZ koos voor deze opzet na een motie van een aantal Kamerleden, onder wie Martijn van Dam (PvdA).
Van Dam is het niet eens met de kritiek van : ‘Het is zwak terug te kijken op een proces als je toen de mogelijkheden om in te grijpen niet hebt benut.’
Een van de punten van kritiek die Opta in zijn conceptadvies noemt, is dat bij het bepalen van het aantal nieuwkomers de marktvraag leidend had moeten zijn, niet een quotum van het ministerie. Van Dam noemt dit naïef. ‘Een markt functioneert pas goed als nieuwkomers gemakkelijk kunnen toetreden. Bij de telecommarkt is dit juist een knelpunt vanwege de infrastructuur. Die netwerken waren in handen van slechts drie partijen.’
Van Dam vindt dat Opta er als toezichthouder voor moet zorgen dat dit monopolie doorbroken wordt. Kamerlid Charlie Aptroot (VVD) zegt dat de door Opta genoemde alternatieven om de concurrentie te bevorderen slechts beperkt zijn bekeken, al noemt hij de inhoudelijke kritiek wel terecht.
CDA-Kamerlid Joop Atsma ziet weinig in het wegnemen van toetredingsbarrières. ‘Als je schaarse frequentieruimte verkoopt, moet je daar harde eisen aan verbinden, anders trek je gelukszoekers.’ De verdeling van frequenties is uiteindelijk een politieke beslissing, vindt Atsma.
Opta zegt een dreigend monopolie te willen doorbreken door het wegnemen van toetredingsbarrières voor nieuwkomers. In plaats van het verplicht beschikbaar stellen van frequentieruimte zou het voor partijen zonder netwerk makkelijker moeten worden er een op te zetten. Ook moet er meer duidelijkheid komen over de beschikbaarheid van frequenties in de toekomst. Het ministerie van Economische Zaken wil in september een strategische nota publiceren waarin wordt onderzocht hoe frequenties in de toekomst worden verdeeld.

related partner content for mobile comes here

Bron: de Volkskrant (Dorinde Meuzelaar)

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in