Berichtgeving medicijnen beïnvloedt voorschrijfgedrag huisartsen
Ruim een kwart van de patiënten die vraagt om medicijnen naar aanleiding van mediabericht, krijgt dit van de arts voorgeschreven. De huisarts is minder positief over het feit dat de patiënt komt met nieuws uit de media en vindt dat er veel tijd moet worden gestoken in het nuanceren van de informatie.
1 op de 10 Nederlanders gaat wel eens naar de huisarts voor iets wat men gehoord, gezien of gelezen heeft in de media. Vooral 55-plussers gaan vaker (17%) naar hun huisarts naar aanleiding van een bericht in de media.
Vacatures
Senior communicatie adviseur / Woordvoerder
Ministerie van Klimaat en Groene GroeiContentredacteur
Provincie UtrechtConcern communicatieadviseur
Gemeente Altena28% van de Nederlanders die naar de huisarts zijn gegaan naar aanleiding van een mediabericht, krijgt dit van de arts voorgeschreven. 86% van de Nederlanders had het idee dat de huisarts positief stond tegenover vragen naar aanleiding van een mediabericht. Van de huisartsen is 30% positief en 42% neutraal ten opzichte van het feit dat patiënt komt met nieuws uit de media. 28% is ronduit negatief.
Ruim zeven op de tien van de Nederlanders vinden informatie in de media over ziektebeelden en medicijnen betrouwbaar. Medisch nieuws wordt door circa 70% van het publiek opgepikt. Onder huisartsen is dit aantal 81%.
Huisartsen worden gezien als meest betrouwbare bron van informatie (74%), gevolgd door apothekers (56%). 46% noemt de media (internet, krant , reclame op radio/tv, tijdschriften en televisieprogramma's) een betrouwbare bron om informatie te verkrijgen. Ook wanneer er expliciet gevraagd wordt als informatie van een farmaceut afkomstig is, vindt 54% dit betrouwbaar.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid