Weelec: op weg naar de grondstoffenrotonde

Met ‘urbanmining’ probeert het Maastrichtse bedrijf het maximale uit afgedankte apparaten te halen.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

In 2013 kwam in totaal ruim 300.000 ton elektronisch afval vrij waarvan slechts 135.000 ton verwerkt werd. De rest van dit zwaar vervuilende afval is zoek. Met ‘urbanmining’ haalt het Maastrichtse Weelec het maximale uit afgedankte apparaten. Innovatief is vooral het afvalverwerkingsproces en de manier waarop het bedrijf samenwerkt met de regio.

De digitalisering van de samenleving maakt ons steeds afhankelijker van zeldzame en eindige grondstoffen. Natuurlijke voorraden raken in hoog tempo uitgeput, terwijl tegelijkertijd de berg elektronisch afval groeit. Weelec doet kennis op uit de handmatige demontage van elektronisch afval, waarmee ze bijdraagt aan de totstandkoming van de circulaire economie.

Meedraaien op de grondstoffenrotonde
Valérie Meijs, commercieel manager bij Weelec: “We willen grondstoffen zo schoon mogelijk uit de lineaire economie halen, om ze vervolgens te laten meedraaien op de ‘grondstoffenrotonde’. Eerst demonteren mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de apparaten, daarna volgt een hightech machinaal proces. Maar Weelec gaat verder dan alleen afval innemen, verwerken en de grondstoffen weer verkopen.”

Op weg naar steeds minder ‘e-waste’
“We moeten streven naar minder e-waste en beter recyclebare materialen. Recycling draagt alleen bij aan herwinning van grondstoffen. Maar wat wij bij Weelec belangrijker vinden, is kennis opdoen in het verwerkingsproces. Doordat het materiaal dat bij ons binnenkomt door mensenhanden gaat, kunnen we de producent laten weten hoe hij zijn materiaal beter kan gebruiken. We zoeken bewust naar meervoudige waardecreatie.”

Ontstaan vanuit een krimpende markt
“Het idee voor Weelec is ontstaan vanuit Depondt Fiberworld, dat handelt in oud papier en plastic. Zij zochten naar manieren om in te spelen op een krimpende markt. In de dertig jaar dat het bedrijf actief is, heeft het veel ervaring, kennis en een groot netwerk opgebouwd. Dat wilden ze niet verloren laten gaan. Met relaties bij lokale overheden is toen gekeken wat er toegevoegd kon worden aan de afvalverwerkingsmarkt. Dat is uiteindelijk de basis van Weelec geworden.”

Achteraan beginnen
“Het idee is niet zomaar uit de hoed getoverd. We zijn achteraan begonnen om te kijken wat we willen bereiken. Altijd stond daarbij duurzaam verantwoord ondernemen centraal. Van meet af aan hebben we de bewuste keuze gemaakt voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals mensen met een fysieke of mentale beperking of mensen van hogere leeftijd.”

Afrondende start up-fase
“Weelec bestaat nu anderhalf jaar, we ronden momenteel de start up-fase af. In de komende weken gaan we volledig operationeel draaien en verwachten we met enkele tientallen mensen te groeien. De grootste uitdaging tot nu toe was de financiering, uiteindelijk zijn de investeerders zeer positief over Weelec. Het was heel mooi om de ‘go’ te krijgen.”

Weelec als standaard
“Het liefst zien we dat Weelec over vijf jaar de standaard in de markt is. Dat willen we bereiken via onze partnerschappen met bedrijven, overheden en kennisinstituten. Zo werken we momenteel samen met de Universiteit van Maastricht, Zuyd Hogeschool en Brightlands Chemelot Campus. Verwerking van elektronisch afval omvat zoveel meer. Daar zetten we graag hoog op in.”

*) Weelec sluit aan bij het innovatiethema Circular Economy. Bekijk de korte film met de tien innovatiethema’s waarin Accenture in 2015 de prijzen uitreikt.

Inschrijven voor de Accenture Innovation Awards kan nog tot 1 augustus. Schrijf je in of tip een kanshebber op .

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie