Toen Laurens de Groot in Namibië voor het eerst met drones in aanraking kwam, werd de potentie voor hem direct duidelijk. Sinds hij in 2012 samen met Steve Roest ShadowView lanceerde, zijn er al een aantal uitdagende projecten in gang gezet: van de zorg voor baby orang-oetans in Borneo, tot het terugdringen van de illegale visvangst in Italië en de jacht op zeekoeien in de Filipijnen. Op dit moment worden de drones ingezet om stropers op heterdaad te betrappen in hun jacht op neushoorns.
Eyes in the skies
ShadowView maakt gebruik van vijf typen Unmanned Arial Systems, waarvan ze de meesten zelf ontwikkelen. Op dit moment wordt gewerkt aan een model dat maakt gebruik van de Occulus Rift technologie, waardoor de gebruiker zeer precies kan bepalen waar hij of zij heen wil vliegen.
Het inzetten van de drones heeft een dubbele functie. Ten eerste patrouilleren de vliegende camera’s over de wildlife gebieden om stropers op te sporen. Laurens: “Door de technologie op een slimme manier te benutten, hebben we een streepje voor op de bad guys”. Ten tweede worden de drones gebruikt om onderzoek te doen naar het gedrag en de ontwikkeling van dieren en hun omgeving. Hierbij wordt ingezoomd op de grootte van de (groen)populatie. Daarnaast kunnen GPS coördinaten worden opgeslagen en afvalstoffen in het water worden gemeten. Aan de hand van deze statistieken kunnen resultaten worden afgelezen. Is dit een quote? Wie is anders ‘we’ in deze zin?
Traumahelikopter
ShadowView werkt zo veel mogelijk samen met lokale overheden om optimaal resultaat te behalen. Hier zitten –met name in Amerika –wel haken en ogen aan: “waar we helaas maar al te vaak tegen aanlopen zijn de strenge regels voor certificering ” zegt Laurens. Het bekende dilemma betreft natuurlijk de privacy van inwoners, maar ook andere gevaren liggen op de loer. Laurens: “afgelopen jaar moest een traumahelikopter een noodlanding maken omdat een hobbyist hem bijna de lucht uit maaide met zijn drone. Toch is het voor privé-gebruikers veel eenvoudiger om het luchtruim te verkennen.” Vanzelfsprekend neemt ShadowView alle protocollen en veiligheidsmaatregelen in acht; desondanks blijft de regelgeving een grote horde.
Groei
Natuurlijk laat ShadowView zich hierdoor niet uit het veld slaan. Laurens: “ten eerste is het de bedoeling dat alle lopende projecten volledig door onszelf gefinancierd zullen worden. Een ander doel is het opzetten van projecten in Latijns-Amerika, waar de illegale boskap kan worden gemonitord en teruggedrongen. De lat ligt nog steeds even hoog!
Om deze doelen op korte termijn te realiseren neemt ShadowView deel aan de Accenture Innovation Awards. Ben jij of ken jij een innovatief concept, schrijf je dan ook in.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!