De rvc van Telegraaf Media Groep geeft in een brief aan stakeholders een toelichting op de gebeurtenissen van de afgelopen weken. Men doet dat een dag voor de zaak die Talpa bij de Ondernemingskamer tegen TMG heeft aangespannen.
De rvc - de brief is ondertekend door waarnemend voorzitter van de rvc Jan Nooitgedagt - legt uit hoe en waarom men de afgelopen tijd bepaalde stappen heeft genomen, zoals het sluiten van het merger proctol met het consortium van Mediahuis en VP Exploitatie, de schorsing van de raad van bestuur en de benoeming van Hans Bakker als interim bestuurder.
Strategie Mediahuis
Volgens de rvc is de strategie van de combinatie Mediahuis/VP Exploitatie 'overtuigend' en sluit deze nauw aan bij de bestaande strategie van TMG. 'De strategie van Mediahuis is solide en gericht op het gezond voortzetten van het kernbedrijf van TMG.
Bovendien heeft Mediahuis op dit vlak een bewezen track record in Nederland met de succesvolle integratie van NRC Handelsblad en Media Groep Limburg. Daarnaast kenmerkt de strategie zich door een sterke focus op nieuwe mediaontwikkelingen, inclusief digitaal en video, en heeft Mediahuis belangrijke radiostations.
De combinatie brengt verder een aanzienlijke versterking van de slag- en executiekracht richting lezers en adverteerders en kans op succesvolle groei in de Nederlandse markt.'
Voorstel Talpa
De rvc onderkent dat het plan van Talpa 'een aantal goede aanknopingspunten bevatte', maar al snel werd duidelijk dat het Talpa voorstel niet haalbaar zou zijn. 'Talpa stelde als eis ten minste 95 procent van de aandelen te verkrijgen (...) waarbij Mediahuis haar aandelen dan ook aan Talpa zou moeten verkopen.
Zoals gezegd hadden VP Exploitatie en Mediahuis aangegeven hun als strategisch aangemerkte belangen in TMG niet te willen verkopen, ongeacht de prijs die Talpa zou bieden. Hiermee werd de deur dichtgegooid voor het voorstel van Talpa. Verdere bespreking van dat voorstel, waarvoor het Consortium nodig was, had daarmee geen zin meer.'
Het betekende volgens Nooitgedagt dat er geen reden meer was om 'twee parallelle processen' te laten bestaan, 'en daar bestond ook geen juridische verplichting toe'. Daarop besloot men de verdere onderhandelingen te voeren met met Mediahuis en VP Exploitatie.
Medewerkers
Voor de medewerkers van TMG heeft de rvc 'de werkgelegenheid zeker gesteld, ook op de langere termijn door de keuze voor de strategie van de combinatie'. Er zijn daarnaast 'goede afspraken gemaakt rondom de onafhankelijkheid van de redactieraden'.
In de brief staat: 'Om misverstanden te voorkomen: werkgelegenheid is altijd, in alle discussies, een kernpunt geweest. Zowel Talpa als het Consortium heeft steeds aangegeven dat het Terra Nova programma en de daarmee gepaarde gaande bezuinigingen doorgezet moeten worden, omdat deze bezuinigingen essentieel zijn voor de financiële toekomst van TMG.
Verder wordt geen materieel banenverlies verwacht als gevolg van deze transactie. De dealzekerheid is nu gewaarborgd en de toekomst voor TMG is veiliggesteld.'
Patstelling
Nooitgedagt meldt verder dat TMG steeds haar best heeft gedaan om een patstelling te voorkomen. TMG wil blijven praten met Talpa, net als Mediahuis. 'TMG hoopt en verwacht dat ook Talpa in redelijkheid zal handelen om een blijvende patstelling te voorkomen. Talpa is en blijft in ieder scenario een belangrijke partner voor de radio joint venture en de OTT/video-ontwikkelingen.'
Ondernemingskamer
Morgen dient de zaak van Talpa bij de Ondernemingskamer. Inmiddels hebben de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), kleinere aandeelhouder Cantor en de geschorste bestuurders zich hierbij aangesloten. Met de COR (ondernemingsraad) - die ook een zaak wilde aanspannen - is TMG inmiddels in overleg. 'TMG meent dat er geen valide gronden zijn om aan een juist beleid te twijfelen.'