‘Hier is een knetterend verkiezingsdebat gaande’, zei presentator Rick Nieman, tijdens RTL’s tv-debat met de nationale voormannen op 5 maart. Die afgezaagde truc van wc-eend is altijd nog bruikbaar voor tv-babbelaars die een voorspelbaar debat moeten zien te verkopen.
Terwijl op inhoudelijk vlak de ballen toch voor het inkoppen waren.
De nieuwe verhoudingen in de Eerste Kamer zouden belangrijk kúnnen zijn. CDA en D66 beloofden het kabinet alsnog aan een meerderheid te helpen bij ‘goede voorstellen’. Waarom vroeg Frits Wester dan niet eens even welke typen beleidsvoorstellen van het kabinet in die nieuwe senaat absoluut geen meerderheid zouden kunnen halen en welke wel? Waar ligt de speelruimte voor het virtuele minderheidskabinet daar dan?
Kabinet kan heus wel verder
En zou het afstemmen van een voorstel het einde van dit kabinet betekenen? Wélnee! Er valt genoeg te regeren ook zonder een senaatsmeerderheid. Je voorstellen aanpassen aan wat wél haalbaar is, kan ook nog hoor. VVD en PvdA zouden wel knettergek zijn als ze het binnen afzienbare termijn op Tweede-Kamerverkiezingen laten aankomen. De economie begint al lekker aan te trekken. Je moet over twee jaar eens zien wat voor scores VVD en PvdA gaan behalen dankzij een bloeiende economie en de dan gulle uitdeling van financiële kluifjes. Leuter dan niet dat de aanstaande verkiezingsuitslag ‘cruciaal is voor het voortbestaan van het kabinet’.
Eigenlijk kregen we hier de vriendelijke uitnodiging om in de ‘framing’ van deze verkiezingen te trappen. Vier jaar lang hebben twaalf provinciebesturen belangrijk werk gedaan. Maar als het om afrekenen gaat, maken gehypte media en doodzenuwachtige peilingspolitici er ineens een landelijke krachtmeting van. Het is een vorm van verkrachting van de democratie. Eerst de provinciale verantwoording terzijde schuiven en dan de kiezers in het vage laten wat er nu straks in die muffe senaat gaat gebeuren.
Laten sneuvelen in Syrië als stemwijzer
Dat hele tv-debat had er niet horen te zijn. Maar mocht je dan als omroep-ijdeltuiten toch de belangrijke pief willen uithangen, richt het debat dan op hetgeen de landelijke politici, onder het wakend oog van de Eerste Kamer, kunnen doen om het in de provincies allemaal goed te laten verlopen.
Arie Slob van de ChristenUnie zei de volgende morgen tenminste dat er veel te weinig oog is voor wat daar moet gebeuren, bijvoorbeeld aan werkgelegenheid of voor krimpgemeenten aan de grens. Dan had je tenminste nog een nuttige verbinding gelegd tussen de provinciale verkiezingen en de armslag van de nationale politici.
Maar nee, nu mogen we straks een hokje rood maken voor een onbekende provinciaal in de wetenschap dat Rutte ‘onze’ jihadisten graag ziet sneuvelen in Syrië. Laten sneuvelen in Syrië als stemwijzer… Het lijkt me inderdaad een belangrijke verdieping van ons politieke inzicht. Mag deze vertoning ook ‘knetterend verkiezingsbedrog’ worden genoemd?
Is Rutte nog wel geloofwaardig?
Zo langzamerhand zou ik eigenlijk wel eens een debat willen zien over de vraag of Rutte nog wel geloofwaardig is. Kun je als minister-president na zo’n uitspraak over Nederlandse jihadisten die wat hem betreft mogen sneuvelen nóg dieper zakken? Hoe kan een liberaal die de rechtsstaat wil hooghouden niet zelf bevestigen dat jihadi’s hier in Nederland voor de rechter dienen te worden gebracht?! Of rechtvaardigt elk electoraal verlies het opzij zwiepen van je principes?
Maar ja dit is dan ook de man die beloofde niet aan de hypotheekrenteaftrek te komen; die iedere werknemer 1.000 euro belastingverlaging beloofde; die geen nieuw geld naar Griekenland zou laten vloeien; die geen soevereiniteit aan Brussel meer wenste af te staan; die ruiterlijk toegaf geen visie voor Nederland te hebben; die een sjoemelende Verheijen de hand boven het hoofd hield; die nu beweerde dat Opstelten nog een hele sterke positie heeft… Arme Ivo. Arme VVD, en arme kiezers.
FOTO: ANP
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!