Als mensen veel meer fruit, vis en groente gaan eten, zullen de komende twintig jaar 140.000 mensen minder overlijden en gaan de zorgkosten jaarlijks met 4,1 miljard euro omlaag. Het doel is verder om Nederland terug te laten keren in de Europese top vijf van landen met de hoogste levensverwachting. De afgelopen jaren is Nederland uit die rangorde gezakt. De consumptie van groente en fruit moet daarvoor omhoog naar 200 gram per dag en vis zou in plaats van drie keer per maand twee keer per week op het menu moeten staan.
Minister van Volksgezondheid Ab Klink vindt het te vroeg om verstrekkende maatregelen in te voeren, zoals het belasten van vet eten. Hij vindt dat de overheid daarmee terughoudend moet zijn, maar zulke mogelijkheden wel moet onderzoeken.
De Consumentenbond vindt het jammer dat er weinig concrete maatregelen worden neergelegd. “We hadden meer verwacht van deze nota, waar we lang op hebben moeten wachten.” De bond had graag gezien dat er bijvoorbeeld wetgeving zou komen op het gebied van etikettering, zodat het oerwoud aan etiketten wordt vervangen door een helder systeem.
Het Nederlands Visbureau is wel tevreden. “De onderzoekscijfers zijn gebaseerd op basis van een keer per week vis eten. De winst zou wellicht groter kunnen zijn als Nederlanders twee keer per week vis eten. Mensen blijken niet alleen vis te eten omdat ze het lekker vinden, maar ook omdat het gezond is”, meldt directeur Mariëtte Vermeer. In september begint dan ook een campagne om mensen te wijzen op de gunstige effecten van twee keer per week vis eten. (ANP)
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!