20 procent van de vrouwen voelt zich wel eens onveilig op straat en 9 procent neemt wel eens een voorwerp mee ter bescherming tegen seksuele belagers volgens de Nationale Misdaadmeter.
Vooral mesjes, sleutels en haarspray zijn populair onder verdedigingsvoorwerpen.
In de praktijk blijkt dat deze voorwerpen ineffectief zijn of zelfs tegen het slachtoffer worden gebruikt.
Mijn oud-collega Roel van der Kamp ging terug naar de basis, naar de natuur, en vond daar een innovatieve manier van zelfbescherming.
Hoe zou je Pearltect in een tweet kunnen omschrijven?
“Pearltect is een zelfverdedigingssieraad dat de drager in staat stelt om zich op een legale en niet-agressieve manier te verdedigen tegen een aanval met seksuele intenties.”
Een sieraad als verdedigingsvoorwerp, hoe werkt dat?
“Het is een armband die wordt geactiveerd met een vrij eenvoudige handbeweging. Na activatie komen er twee stoffen vrij. Allereerst een heel nare geur die zo vies is dat het de belager seksueel ontmoedigt. De geur is vergelijkbaar met lijkengeur, braaksel of een dood dier.
"We zijn nog bezig met de ontwikkeling hiervan, maar het wordt zeer extreem. Ten tweede komt een DNA-verf vrij. Dit onzichtbare goedje is heel makkelijk overdraagbaar is en laat sporen achter op de belager. Zo kan deze persoon tot enkele maanden na de aanval aan het delict worden gelinkt. Dit kan dienen als extra bewijsmateriaal, waardoor de veroordelingskans van de aanvaller wordt vergroot.
"Daarbij is het een mooi sieraad, een prettig idee voor een vrouw – of man – om met zich mee te dragen. Het is wel echt een laatste redmiddel, omdat het natuurlijk ook niet fijn is om die geur zelf te ervaren.”
Hoe is jouw idee tot stand gekomen?
“Anderhalf jaar geleden las ik een rapport over seksueel geweld in Europa waarin stond dat één op de twintig vrouwen een verkrachting meemaakt in haar leven. Dat is onvoorstelbaar hoog. Ik wilde hier iets tegen doen en ben toen gaan nadenken over interessante manieren die moeder natuur gebruikt ter bescherming.
"Al snel kwam ik uit bij het stinkdier en de manier waarop dit dier zichzelf beschermt tegen roofdieren: door het afgeven van een stank wanneer het zich bedreigd voelt.
"Ik vond dit erg toepasbaar op het probleem waarover ik had gelezen. Vanaf dat moment ben ik in gesprek gegaan met psychologen, seksuologen, biologen, politie, slachtoffers en geurdeskundigen om te begrijpen wat de potentie van het product is.”
Is het product al verkrijgbaar?
“Bijna. We zijn heel ver in de ontwikkeling. Op het moment zijn we bezig met prototypen. Het product moet eerst helemaal perfect zijn en dat vergt veel voorbereiding en tests.
"Op onze website kun je nu al wel een pre-order doen, zodat je direct een bericht krijgt wanneer ze beschikbaar zijn.
"Twee meisjes zijn net teruggekomen van hun reis door Azië met een prototype en momenteel reist iemand met een prototype door Midden-Amerika. Tot nu toe is hij gelukkig nog niet gebruikt.”
Wat maakt Pearltect uniek?
“Er wordt best wel wat gemaakt aan zelfverdedigingsvoorwerpen en -technieken. De laatste tijd zijn er veel hightech concepten te vinden binnen dit thema, zoals apps om een netwerk in te schakelen wanneer iemand wordt aangevallen.
"Ik vind dat erg positief, maar dan ben je nog steeds afhankelijk van anderen, in plaats van dat er direct een afweersysteem in werking wordt gezet waardoor de belager de benen neemt.
"We hebben al verschillende prijzen gewonnen. Dat sterkt ons in het idee dat we op het goede pad zitten.”
Dus dit zou zomaar eens dé oplossing voor het probleem kunnen zijn?
“Verkrachting en seksuele aanranding is voor veel mensen een gevoelig onderwerp. Ik wil graag vooropstellen dat Pearltect niet ‘dé oplossing is voor dit probleem’ is.
"Een oplossing zou kunnen liggen in educatie, voorlichting en het doorbreken van het taboe. Ik wil hier met Pearltect een bijdrage aan leveren, maar beweer zeker niet dat we van het probleem af zijn zodra de hele wereld een armband omheeft.”
Nederlandse glorie of wereldwijde roem?
“Ik hoop dat dit een product is dat mensen helpt, en dan zijn er geen grenzen. Ik lanceer Pearltect het liefst wereldwijd. Aanranding en verkrachting komen in elk land voor.”
Van links naar rechts de mensen achter Pearltect Iris de Jong, Helen Bouma, Elske van der Ende en Roel van der Kamp
Ga je deze uitbreiding alleen ondernemen, of met een team?
“Ik ben anderhalf jaar geleden alleen begonnen. Toen de werkzaamheden uitgebreider werden, ben ik op zoek gegaan naar een team. Ik wil mannen zeker niet uitsluiten als doelgroep, maar het is wel zo dat vrouwen vaker slachtoffer zijn.
"Daarom vond ik het belangrijk dat er vrouwen bij het team kwamen. Ons team bestaan nu uit twee industrieel ontwerpsters en één sieradenontwerpster en ikzelf.”
Van idee tot product, wat heeft je tegengezeten?
“Het is altijd een uitdaging om met minimale budgetten te werken. De deur staat altijd open voor potentiële investeerders.”
Welk advies zou jij startende ondernemers geven?
“Ik vind het lastig om nu al met adviezen te gaan strooien. Ik ben immers zelf pas net begonnen.
"Wel kan ik startende ondernemers aanraden om je idee juist aan veel mensen te spiegelen in plaats van het geheim te houden. De inzichten die ik heb opgedaan door met anderen over de Pearltect te hebben, is van onschatbare waarde.”
*) Dit artikel is uit de serie voor de Accenture Innovation Awards en schreef ik in samenwerking met mijn collega Lianne Plouvier.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!