Papieren gemeentegidsen sterven uit

Toch bewaart bijna iedereen ze, meldt Binnenlands Bestuur

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Het aantal gemeenten dat papieren gemeentegidsen uitbrengt wordt steeds kleiner. Raalte stopte deze zomer met de papieren gids, sinds kort zijn ook de inwoners van Loon op Zand voor hun gemeentelijke informatie afhankelijk van internet.

Toenemende digitalisering

Loon op Zand stopt dit jaar met de uitgave van de papieren gids. In plaats daarvan brengt de gemeente dit najaar een papieren informatiekaart uit: een handzaam overzicht met belangrijke adressen en telefoonnummers van gemeentelijke diensten en hulpdiensten. Volgens de gemeente was de papieren gids ‘Jarenlang een adequaat middel om inwoners te informeren over onder andere de gemeentelijke organisatie en verenigingen en instellingen’. Door toenemende digitalisering zoeken inwoners informatie echter steeds vaker op internet. Daarnaast is de informatie in een papieren gids snel verouderd.

Bezuinigingen 

Ook in Raalte werd er onlangs gekozen voor het schrappen van de papieren gids. Vanaf 2016 wordt deze niet meer uitgebracht. Bezuinigingen vormen de belangrijkste reden voor deze maatregel. Het schrappen van de gids zou zo’n zestig manuren aan nakijken en drukproeven besparen. Raalte heeft de meest recente papieren editie nog maar in beperkte oplage verspreid. &;We hebben haar vooral bij verzorgingstehuizen bezorgd&;, zo laat een woordvoerder weten aan VNG Magazine.

Onderzoeken 

Eerder besloten ook de gemeenten Olst-Wijhe, De Bilt, Lansingerland, Wesepe, Doetinchem, Waalwijk, Hilvarenbeek en Boxtel te stoppen met het uitbrengen van een papieren gids. Enkele gemeenten doen middels een bewonerspanel onderzoek naar de wenselijkheid van een papieren gids, zoals de Drechtsteden. Daaruit blijkt dat bijna iedereen de gids bewaart. Een derde kijkt er vrijwel nooit in. De rest van de ondervraagden een aantal keer per jaar. Gemeentelijke informatie wordt door 62 procent via de website van de gemeente gezocht. Uit onderzoek van Hellevoetsluis wordt duidelijk dat vrijwel iedereen bekend is met de papieren gids en dat slechts 42 procent de digitale gemeentegids kent. 

[door , ]

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie