1. Houd focus
Succesvolle zangers en bands hebben onderscheidende stijlen. Wanneer je op de radio je favoriete ‘merk’ hoort, dan heb je aan een seconde genoeg om ze te herkennen. Succesvolle artiesten houden vast aan hun specifieke stijl. Een band in de dance scene stapt niet ineens naar hard rock. Ze kunnen het technisch waarschijnlijk wel want ze zijn muzikaal genoeg, maar ze houden vast aan wat bij ze past. Zo is het ook met merken. Red Bull kan ook cola maken, maar houdt meer fans wanneer zij zich bezighoudt met energie dranken die vleugels geven aan mensen en ideeën.
2. Groei vanuit je kern
Artiesten groeien. Ze moderniseren hun stijl en incorporeren de laatste trends. Maar blijven wel zichzelf. Denk aan Madonna, zij groeit haar merk door trends in haar eigen unieke stijl te verwerken. De groei is altijd natuurlijk en nooit radicaal. Wel innoveren dus, maar vasthouden aan het merk. Neem bijvoorbeeld het merk Playmobil. Er zijn niet alleen meer opties dan 40 jaar geleden, je kunt er ook veel meer mee. Toch is het nog steeds echt Playmobil.
3. Vertrouwd, maar altijd nieuw
De muziekindustrie is een meester in het verkopen van nieuwe versies van dezelfde nummers. Denk aan mixen, nooit eerder uitgebrachte versies, live concerten, geremasterde versies, ultimate editions en ga maar door. Zelfs bands die niet meer bestaan verkopen nog nieuwe producten. Bijvoorbeeld, The Doors heeft slechts zes studio-albums uitgebracht, hun laatste officiële album is van 1971. Dit weerhoudt The Doors er niet van nog steeds nieuw materiaal op de markt te brengen! Het sleutelwoord is nieuw en daar houden wij als merk fans van. Apple is hier natuurlijk meester in. Apple weet dat bijna niemand zit te wachten wat er aan de volgende iPhone beter is, iedereen wacht natuurlijk in spanning af wat nieuw is. Sinds de eerste iPhone in 2007 introduceert Apple vrijwel elk jaar één groot nieuw ding om zo de interesse in de iPhone in stand te houden. En iedere keer weer liggen nu mensen in slaapzakken voor de Apple deuren waar dat vroeger voor concertkaartjes was.
4. Een goed verhaal verkoopt mits het waar is
Weet je nog het verhaal achter de band t.A.T.u? Twee dames geprofileerd als lesbische zangeressen die controverse veroorzaakte door te zoenen op een muziek video. Het werkte. De pers bracht t.A.T.u. onder de aandacht van velen en de muziek verkocht. Toen bleek de zangeressen van t.A.T.u. helemaal niet lesbisch waren ging het bergafwaarts. Logisch. Een goed verhaal verkoopt, maar het moet wel een verhaal zijn dat waar is én uit het hart komt. Het verhaal achter Innocent drinks is natuurlijk letterlijk heerlijk.
5. Vertel niet wie de producent is tenzij je echt een bedoeling ermee hebt
Veel liedjes van de bekende sterren worden geproduceerd door een geselecteerd aantal producenten. Zo heeft bijvoorbeeld de Zweed Max Martin 19 Billboard #1 hits sinds 1999 op zijn naam staan. Hoe zou je muziekbeleving veranderen wanneer je Spotify muziek kunt sorteren op producent? Persoonlijk ben ik bang dat artiesten & liedjes die ik individueel heel sterk vind toch opeens als eenheidsworst ga beschouwen. Toch lijken multi brand companies graag op elke reclame uiting van hun succesvolle merken het overkoepelende logo te plakken. Dat lijkt niet toe te voegen, behalve dat dan veel mensen op eens precies weten dat een enorme hoeveelheid merken die individueel succesvol zijn allemaal onder één dak vandaan komen. Als er echt een bedoeling achter zit kan het weer wel: bijvoorbeeld Unilever doet dit om ‘vitality’ als overall emotie aan alle Unilever merken toe te voegen. Het is dan wel zaak ervoor te zorgen dat het merk Unilever echt geladen wordt bij consumenten door heldere Unilever verwachtingen te creëren en die dan continue waar te maken in het merk portfolio.
6. Genres verdwijnen
Op den duur verdwijnen genres. Denk aan barokmuziek, super populair van 1600 tot 1750, maar het is nu een echte niche. Hetzelfde gebeurt met merken. Wanneer de populaire categorieën van vandaag met populaire merken functionele relevantie verliezen worden ze een niche of sterven. Denk aan MP3-muziekspelers, analoge camera’s en straks de benzine auto. Het is dus goed te realiseren welk verschil je met je merk wilt maken, en vervolgens te kiezen welke productcategorieën daarbij passen.
Manage je brand als een band en er zit muziek in!
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!